söndag 19 juli 2015

I Malmö är judarna hatade

UPPDATERAT
Tyvärr är det så. Därför flyttar de till Israel för även om våldet finns där också är det inte så att judar blir ifrågasatta för religionens skull. I Malmö är det i dag svårt att vara jude. I skolan skrek elever "jävla judehora" efter  Shirley Tsubarah och hennes familj lades ut på facebook som mördare. En polisanmälan resulterade i ingenting. För palestinier är judarna i Israel ockupanter, som ska tillbaka till Europa och i Europa blir det allt svårare att vara jude. 

Aldrig tidigare har jag grubblat över vem som var eller är jude eller kristen eller muslim. Så har det blivit i det här århundradet att religionen återigen bestämmer vad en människa är. Jag tycker det är alldeles förfärligt. Det är att backa tillbaka till förra århundradet eller längre ändå. Dessutom har politiken dragits in i detta så att även Sverige har fått en mer politiserad religion. Illa. Vi får små gulliga reportage om Eid al-fitr jämsides med att samma tidnings, Gävle Dagblads, artiklar om moskén i staden blir polisanmälda för förtal.

Kristna asylsökande blir hotade av muslimer och får höra att de inte får bära kors runt halsen. Det hände i Mönsterås där de kristna efter dessa hot och trakasserier flyttade självmant. De var inte välkomna att umgås med de andra i de gemensamma utrymmena. Apartheid i religionens namn. Vi är inte jämlika som människor. Eftersom de hotade inte kände sig säkra och flyttade självmant kan inte det svenska samhället göra mer utom att upplysa om hur lagarna ser ut i landet. 

Och politisk islam tar allt större plats i Tensta. Det skriver Checko Pekgul, som är vänsterpartist, men känner sig sviken av sina partikamrater. Det är viktigare att stödja religionen än att försvara svenska och mänskliga värderingar. Och när två kvinnliga partikamrater trädde fram och påtalade problemen i Tensta offentligt efter att under lång tid ha försökt få partiledningen att lyssna och ta dessa på allvar, så menade samma partiledning att de förtalade Tensta. De skulle hålla tyst om de problem de upplevde i vardagen. Det handlade inte alls om religion menade vänsterledningen utan om klassklyftor. Ett mycket gammaldags resonemang, som inte alls hjälper kvinnorna i Tensta eller någon annanstans.

Judarna har förföljts genom årtusenden, men ett undantag är Spanien, där judiska samhällen fanns redan på kung Salomos tid för 3 000 år sedan. Judarna förstod sig på kultur och ekonomi och araberna som kom dit under det första årtusendet efter Kristus under kalifatet skapade den spanska kulturens första storhetstid. London och Paris var fortfarande små leriga byar när Cordoba blir den första staden, som hade stenlagda gator med belysning. På universitetet i Cordoba fanns 400 000 böcker och undervisning pågick intensivt i naturvetenskap, historia, musik och poesi. Medicin, astronomi och filosofi var också framstående rent vetenskapligt. 

Emiratet Spanien hade en judisk finansminister, otänkbart i dag i arabiska kulturer. Likaså var detta otänkbart under västgoternas tidigare regim i Spanien eller de kristnas senare. Det var judarna som såg till att skatterna kom in och som skötte kommunikationerna kring krig eller viktiga inköp. Det fanns en inbördes respekt mellan folkgrupper, som vi i dagens värld inte kan föreställa oss. Alla bråk, som pågick avbröts alltid fredag, lördag och söndag, så att varje muslim, jude eller kristen skulle kunna fira sin egen helg. Medan numera är araberna på krigsstigen gentemot var och en. Också andra muslimer och särskilt på högtider och helger Och speciellt då islamisterna, som vill underkasta världen med ett nytt kalifat, större än någonsin.
22.7.2015
Och här uttrycker en ledarartikel i Göteborgs-Posten att det är märkligt att det inte diskuteras på riktigt att judar måste lämna Sverige för att rasismen mot dem är så stor. Det beror av att de förtrycks inte av nazister, som de gjorde under andra världskriget, utan av folken från Mellanöstern. Det går inte att uppdatera synen på rasism. 

Länder som har erkänt Palestina
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar