söndag 19 juli 2015

Tiggare ska erbjudas jobb

Nu ska det bli ordning också i Rumänien. En satsning på att erbjuda tiggare i Sverige jobb hemma i Rumänien är på gång. Åtminstone i Blekinge ska tiggarna minska på så sätt är det tänkt. Arbetsgivare kommer hit i höst och ska ge dem jobb i jordbruket. Redan i höstas så satsades det för att få rumäner att återvända hem. Då var det politikerna, som bidrog med mat, vinterkläder och betald el hemma i Rumänien. Nu har projektet kommit till arbete istället för välgörenhet. 

Stockholm vill sluta samarbetsavtal med städer i Rumänien för att få bort de uppskattningsvis 600 tiggare, som finns här. Nittio procent av tiggarna säger att de inte vill vara här utan istället vara hemma med sina barn eller bygga färdigt sitt hus. I höst ska detta diskuteras i Stockholm och förhoppningen är att de ska få hjälp i sitt hemland.

Men i Umeå finns ingen hjälp i sikte för Nicolai Jorar, som nyss kördes bort från Nydalabadet. Han säger på engelska att det är svårt, att han inte kan vara i Rumänien, att han inte har arbete. Han kallas för romsk flykting av SVT i Västerbotten, men det är väl inte riktigt sant? Här finns Västerbottens tiggare på facebook. Och så här säger Umeå kommun om tiggarna. 

Här skrev jag tidigare om tiggarna som kan få företag att flytta i Lund.

Och här en artikel på SVT Opinion om att vi borde ta hand om tiggarna. Den skrevs förra året i februari och då var de inte så många. Numera tycker jag inte så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar