fredag 17 juli 2015

Regeringen vill straffa näthatare

Bara fyra procent av alla nätbrott klaras upp och det vill regeringen ändra på genom att fördubbla antalet poliser, som jobbar med dessa typer av brott. Den 1 oktober inrättar regeringen ett nationellt IT-brottscentrum.

Samarbete kommer också att ske med stora företag, som tillhandahåller plattformar för tusentals människor. De har också ett ansvar och möjlighet att stänga ned eller stänga av människor, som inte kan hålla sig till användarvillkoren. Regeringen vill att företag följer upp konton där personer publicerar kränkande material.

Hat och hot på nätet är inte en generationsfråga, säger regeringen. Det drabbar ungdomar, journalister, opinionsbildare och politiker. Avsändarna beskrivs som nättroll, personer bakom anonyma konton, som ständigt trakasserar enskilda. Risken är att ett oacceptabelt beteende normaliseras.

Regeringen vill ge polisen verktyg för att kunna lagföra och utreda fler brott, modernisera lagstiftningen för att anpassa den till den tekniska utvecklingen och tillsammans med IT-företagen flytta fram positionerna. Detta skriver Anders Ygeman, inrikesminister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar