onsdag 8 juli 2015

Den ohederlige Sandro Scocco

Även ekonomer kan ljuga med statistik. Och det är vad Sandro Scocco nu har gjort med sin gladrapport om att vi har tjänat 900 miljarder på invandringen genom tiderna. Naturligtvis ville han nå fram till detta resultat eftersom denna glädjande ekonomiska översikt gjordes för vänsterorienterade tankesmedjan Arena. 

Att ha en invandring som kostar hela den tillväxt på två procent, som Sverige gör per år, kan naturligtvis inte vara lönsamt. Men rapporten ger sig in i statistiska beräkningar för att förvrida verkligheten och efteråt har Scocco gett sig in i diskussioner om skatteberäkningar kring invandrare. Det går alltid att ljuga med statistik och det största felet med rapporten är att ta hänsyn till all invandring som har förekommit i Sverige.

Jag minns en av de tidigaste invandrarna som kom hit på 50-talet, eftersom det bodde en sådan hemma hos oss. Han var efterlängtad och ombedd att komma hit för att hjälpa till på bolaget Atlas Copco (som på den tiden hette Atlas Diesel). Jag såg honom nästan aldrig för han sov bara i det rum min mamma hade hyrt ut åt honom. Han jobbade. Dock minns jag att vi fick presenter av honom den julen. Och att det låg mörka hårstrån i handfatet i badrummet. Mamma var ensamstående med två barn och hon hyrde ut det enda sovrummet vi hade. 

På den tiden var sådana som han välkomna och efterlängtade. De fick resan betalad och värvades på plats i det här fallet i Italien. Sverige behövde verkligen arbetskraft eftersom industrierna gick som aldrig förr i det förstörda Europa, där allt måste byggas upp från grunden. Och Sverige var i stort sett det enda landet som inte hade drabbats av andra världskriget.

Att låtsas att situationen har förblivit densamma sedan 50-talet är naturligtvis inte sant. Europa är sedan länge återuppbyggt och våra stora industrier söker inte längre arbetskraft på samma sätt. Ingenting förblir sig likt särskilt länge inom ekonomi. Så inte heller i Sverige där vår import av nya svenskar gör att vi snart går på knäna. Särskilt som vi tycker att dessa ska kostas på mer än de som har bott här längre. De ska bli så väl omhändertagna för att inte diskrimineras i förhållande till de som har funnits här under längre tid. Tanken är nog god, men den håller inte. 

Detta måste bli ett förhållande som får finnas under mycket kort tid, för att inte totalt förstöra vår egen ekonomi. Många i Sverige har insett detta långt innan politikerna. De ser istället spöken från andra världskriget och 30-talet genom att de i sina föreställningar lever kvar i den tidens idéer. Och vi vet att idéer kan överskugga vad som händer i verkligheten. Det otäcka är när en ättling till invandrare, Sandro Scocco, lånar sig till att bevisa att det är lönsamt att ta hit invandrare, som aldrig kan försörja sig själva i vårt system, utan istället måste bli omhändertagna livet ut. Det kan bero av nostalgiska skäl, men detta är inte ekonomisk vetenskap. Det är önsketänkande.

Glada italienare, som fick jobb på SKF år 1947

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar