tisdag 7 juli 2015

Civilisationens slut

Att barn avrättar vuxna soldater, som ser ut som de själva kommer att göra, är slutet för civilisationen. Till detta groteska skådespel använde IS den antika romerska amfiteatern i Palmyra i Syrien och uppförde det som ett bejublat skådespel. Den avsky vi känner för detta har ingen botten.

De har dessutom lagt ut dessa bilder på youtube och nätet. Naturligtvis. För att visa upp de bottenlösa mörka sidor som kan finnas inom människor. Ibland tänker jag: men låt dem ta död på varandra så vi får slut på det här någon gång och kan gå över till en bättre värld. Tyvärr måste kanske ondskan välla ut och på så vis dunsta. Finns det totalt onda människor? Ja visst finns de. Människor som är så avstängda att de känslolöst som robotar kan göra vad som helst. Det är bevisat genom historien. Också i maj avrättades fångar här av IS.

Det är tonåringar som skjuter ihjäl tjugofem syriska regeringssoldater, som en markering. Som ett antikt skådespel, som inte står romarna efter i grymhet. Därmed har historien backat kring 2 000 år. Palmyra förstördes 744 av araberna och står nu inför samma öde igen. De antika ruinerna kan sprängas av IS. Kung Salomo anlade staden och det var grekerna som gav staden dess namn Palmyra. 

Än så länge är amfiteatern den bäst bevarade byggnaden i staden Palmyra. Där fanns förr en vattenkälla, en oas, och därför kallades staden platsen där det finns palmer. Det var den viktigaste staden för karavanerna mellan Asien och Medelhavet. Drottning Zenobia var dess starkaste ledare. Hennes rike omfattade Syrien, Arabien, Egypten och Anatolien nuvarande Turkiet. Det var romarna som tillfångatog och fängslade henne år 272. Hon hann regera i fem år. Hon fick leva resten av sitt liv som exildrottning i en villa utanför Rom.


IS tvingar tonåringar skjuta ihjäl syriska regeringssoldater
Detta sker i den 2000-åriga staden Palmyra
 I den välbevarade amfiteatern som är ett världsarvInga kommentarer:

Skicka en kommentar