torsdag 30 juli 2015

Mia Farrow avskyr lejondödare

UPPDATERAT
Hon hängde ut tandläkaren Walter J Palmer, som dödade favoritlejonet Cecil i Zimbabwe med pilbåge under en utdragen jakt i början av juli, som plågade ihjäl detta stolta lejon. Skinnet slets av kroppen och huvudet togs. Lejonet hade ett halsband, som visade att det inte fick jagas. 

Lejonet Cecil
Här skriver Daily Mail om händelsen, som har upprört djurvänner över hela världen. Lejonet Cecil lurades ut från Nationalparken i Zimbabwe, sköts först med pilbåge och dödades med gevär efter att han hade spårats, skadad som han var. Tandläkaren hade betalat 55 000 dollar, nästan en halv miljon svenska kronor, för att få skjuta lejonet. Något han har sagt att han ångrar i dag, när han har blivit tvungen att stänga sin praktik och gå under jorden. Här är vad The Telegraph har att rapportera. 

Också Arnold Schwarzenegger har tagit ställning mot lejonjakt. Det är inte ballt eller tufft att döda lejon, säger han. Att skydda lejon är tufft, menar han och föreslår att alla går in på sajten som handlar om det
15:32
Här ses protesterande utanför tandläkarens klinik och han har skickat ett ursäktande brev till sina patienter för att försöka förklara. Protesterna utanför kliniken gick lugnt till väga.
31.7.2015
Tandläkare Palmer har redan betalat böter i USA för att han illegalt sköt en svartbjörn år 2006. Han fick då böter på 3 000 dollar. Den gången erkände han sig skyldig. Huruvida han kan utlämnas till Zimbabwe för att han olagligen sköt lejonet Cecil är tveksamt. Men amerikaner kan inte skylla på att de inte kände till lagen. Det är ingen ursäkt. Som medborgare är de skyldiga att känna till lagen både i USA och i andra länder. Tandläkaren framstår som en besatt jägare. Han har dödat allt möjligt på två kontinenter. Straffet är redan nu att han knappast kommer att kunna ha kvar sin praktik. Vem vill låta en besatt jägare rota runt i munnen?
1.8.2015
En ny lag i USA skulle kunna hindra jägare från att ta med sig troféer av djur dödade utomlands. Lejonet Cecils kropp var stympad, huvudet var borta och skinnet också. Mer än 140 000 amerikaner vill att tandläkare Palmer lämnas ut för att ta sitt straff i Zimbabwe. De har skrivit på Vita husets hemsida. Då är Vita huset skyldigt att ta upp frågan och besluta något. Här är uppropet. Närmare 200 000 har nu skrivit på detta.
9:11
Det verkar dock som om Cecils efterlämnade lejonungar kommer att klara sig. Annars är det så att en lejonhanne dödar de ungar, som inte är hans. Men här verkar det som att den andre lejonhannen, som är Cecils bror, har adopterat ungarna och beskyddar dem inom reviret. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar