onsdag 29 juli 2015

Invandrare sänker skolan

UPPDATERAT
En artikel, som skulle varit rasistisk bara för något år sedan, publiceras i dag på DN Debatt. Det är inte innehållet i den som är sensationellt: att den stora invandringen sänker skolan i Sverige och att resultaten inte alls skulle vara så dåliga i Pisa-undersökningarna om man bortsåg från alla invandrare.

Naturligtvis måste detta rättas till och det första som behöver göras är att inse att det är precis så, att invandrare sänker resultaten, vilket i sig är självklart när många kommer från helt andra kulturer. Och systemet inte alls är särskilt anpassat för detta. Mellan 2009 och 2012 sänker dessa resultaten mest eftersom de var flest. Kring 43 procent av fallet i skolans resultat skulle försvinna om dessa elever inte fanns. Men under hela 2000-talet har skolresultatet påverkats och kring 29 procent av försämringen skulle försvinna om vi inte hade invandrarna att ta hänsyn till.

Dessutom kan det vara så att infödda svenska elevers resultat påverkas av alla invandrarbarn. Att skolan som helhet blir sämre. Denna artikel har inte något särskilt alarmerande innehåll. Men eftersom dessa fakta behöver påpekas för att något ska göras är det bra att de har publicerats i den största dagstidningen. Tyvärr är det nog för sent. Uppdelningen i landet mellan bra områden och mindre bra fortgår oförändrat. Särskilt sedan invandringsströmmen inte minskar mer än försumbart eller inte alls. Systemet måste braka ordentligt först. Botten måste nås innan det också inses på politiskt håll att vi måste ändra grundinställningen till all invandring.

Och som jag konstaterade i går: ökad mångfald minskar tilliten i hela samhället. Den processen har kommit så långt nu att alla som handlar i affärer ses med ganska oblida ögon när det sitter tiggare utanför. För man vet inte längre vem det går att lita på. Vem som helst i affären kan vara en tjuv, bedragare eller ond människa. Det är en horribel utveckling i synen på oss själva. Och inte längre roligt att handla i sådana affärer, där alla ses med misstänksamhet av personalen. Men det är inte något som bara en liten del av vårt samhälle känner till. Jag citerade Magasinet Neo och Forskning och Framsteg i gårdagens artikel på bloggen. Det är inte några rasistiska tidskrifter. Men genomslaget för denna kunskap har låtit vänta på sig. Och ännu längre bort är de politiska åtgärderna. Först måste denna kunskap tränga in också i hjärnorna på etablissemanget.
30.7.2015
Och här fick Paulina Neuding på Magasinet Neo upprättelse när förre integrationsministern Erik Ullenhag (fp) inte kom ihåg vad han hade listat som "främlingsfientlig myt" under sin regeringstid. Invandring hade nämligen ingenting med fallande skolresultat att göra då utan det påstod bara främlingsfientliga. Detta handlade fortfarande i denna dag om att "fienden" försökte förtala Sveriges politik. Och att det var viktigt att prioritera, sanningen var inte så viktig, men själva politiken var det. Erik Ullenhag trodde inte ens nu att den regeringssidan hade funnits, men si det hade den. Den var borttagen, men tack vare internets cache-funktion fanns den ändå kvar. 

1 kommentar:

  1. Härligt att någon till slut ser den stora elefanten i rummet och framförallt törs skriva om det.Med anledning av det du skriver om tillit kan jag berätta att jag själv har jobbat i butik sedan mitten på sjuttiotalet och min människosyn har drastiskt förändrats sedan dess. Tyvärr ser man nästan varenda kund som en potentiell tjuv eller bedragare nuförtiden, och jag kommer på mej själv många gånger med att tänka "Nej tänk inte så här", men tyvärr är vekligheten så idag och ännu mer tyvärr, är det s.k. "utsatta grupper" som är det största problemet. Det har inget med rasism att göra, det är bara den krassa verkligheten.

    SvaraRadera