söndag 29 oktober 2017

Ingen regering hade kunnat stoppa de 163 000 asylsökandena

I dokumentären Tvärvändningen, som sänds på torsdag i SVT, så skildras nu statsminister Reinfeldt och hur han blev mer socialdemokratisk än någon annan. Han tryckte till sin egen migrationsminister Tobias Billström inför valet 2014 och sedan gick det inte att prata om siffror när de gällde flyktingar och migranter till Sverige. Ordet volym blev förbjudet i detta sammanhang. Och vi minns alla talet om att "öppna våra hjärtan" sommaren 2014. Moderaterna övergav sin egen politik, som byggde på ekonomiskt tänkande, för det var fult och rasistiskt att ifrågasätta invandringen. Kostnader gick inte att diskutera. Det gjorde bara sverigedemokraterna, som klassades som nazister. Nu måste partierna ta tillbaka frågorna som sverigedemokraterna har gjort till sina så att de inte får något avgörande inflytande i valet 2018. Precis det som skedde på 90-talet med Ny demokrati. 

Vi hade en historia av välkomnande och öppenhet sägs i programmet och vi kunde erbjuda mer generösa villkor än i andra länder i Europa. Hit kom år 2015 mer än 160 000 asylsökande, dubbelt så många än någonsin tidigare. Till Danmark, Norge och Finland kom mellan 20-30 000 asylsökande per land. Samma år.

År 1975 skulle Sverige vara ett bra invandringsland. Det beslöt den dåvarande regeringen. Föregångslandet skulle Sverige vara. Men redan på 70-talet blev assyrierna ett problem i Södertälje. De ville bevara sin kultur och komma tillbaka till sitt hemland, men det gick ju inte.  Så det blev problem i Södertälje. Sedan flydde chilenarna 1973 till Sverige. Sverige var ett bra land! Polisen bjöd på kaffe och bulle när de förhörde de flyende. Olof Palme var en hjälte på den tiden. De invandrade chilenarna blev rädda när han förlorade valet, men de upptäckte att det inte var så stor skillnad. 
År 2015 tog vi emot kring 163 000 asylsökande.
Fler än någonsin.
Faksimil från dokumentären Tvärvändningen. 

Östeuropa ramlade ihop i slutet av 80-talet och turkbulgarerna fick det svårt. De sökte sig till Sverige. Mottagandet blev ansträngt. Stugbyar och campingplatser fick ta emot dem plus ett kryssningsfartyg och allt som invandrarverket på den tiden kunde hitta. Vi fick 1989 in 30 000 asylsökande i Sverige. Danmark och Norge fick kring 4 500 asylsökande. Då satte den socialdemokratiska regeringen ned foten. Luciabeslutet 1989 begränsade möjligheten att få asyl. Bara FN:s flyktingar och de som hade särskilda skäl skulle få stanna.

Ny demokrati kom in i riksdagen. Det var föregångaren till sverigedemokraterna. Men den borgerliga regering som fick makten i början av 90-talet upphävde Luciabeslutet. I Jugoslavien rasar nu inbördeskriget och Sverige får återigen ta emot många flyktingar. Det kom 40 000 bosnier och andra flyktingar från andra länder. Visum införs i Europa för att stoppa flyktingströmmen, men inte i Sverige. Ny demokrati tyckte att det skulle vara visumtvång för det kom många ekonomiska flyktingar, menade det partiet. Det kom 84 000 asylsökande under 1992 och i juni 1993 inför den socialdemokratiska regeringen visumtvång för bosnier. 

Det blev att Ny demokrati förpestade luften enligt socialdemokraterna. Så de kunde inte göra någon skillnad för rasistkortet gällde. Det fanns ett rasistiskt parti här som hade influerat socialdemokraterna och socialdemokraterna ville inte spä på det främlingshat som fanns. Ny demokrati ramlade ur riksdagen 1994 och det blev fred i Jugoslaven 1995. Flyktingvågen avtog efter detta.

Strid mellan Danmark och Sverige uppstår i början av 2000-talet för i Danmark fanns det främlingshat enligt statsminister Göran Persson. Flyktingpolitiken blev hårdare i Danmark. Danska politker sade att flyktingar fick inte diskuteras i Sverige. Folkpartiet fick på skallen för att det partiet krävde ett språktest i svenska för att medborgarskap skulle beviljas. Inför valet 2002 pekades Folkpartiet ut som ett parti som fiskade i grumligt vatten. Under de åren samarbetade miljöpartiet med socialdemokraterna. 

Rädslan för att diskutera flyktingar berodde på att det skulle "väcka vargarna", men utanför offentligheten pratade socialdemokraterna om vad som skulle hända ifall de hade en annan politik än resten av Europa, men utåt vågade de inte säga något. Miljöpartiet lyckades genom en vågmästarroll påverka flyktingpolitiken då. I valet 2006 vann Alliansen. Under de åren kom ungefär 30 000 asylsökande till Sverige. Det antalet var inte extremt som det hade varit i början på 80-talet.
I september 2015 höll statsminister Stefan Löfven
tal på Medborgarplatsen.
"Mitt Europa bygger inte murar", sade han.
Faksimil ur dokumentären Tvärvändningen. 


Sverigedemokraterna växte och kom in i kommunerna, men inte i riksdagen. Inför valet 2010 presenterade Nyamko Sabuni nya förslag. Full föräldrapenning för alla barn under åtta år gjorde att invandrade mammorna kunde vara hemma med alla barnen. De behövde inte jobba. I motsats till andra familjers mammor. Men att inskränka denna rätt var fortfarande att "fiska i grumligt vatten". Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010. Den borgerliga regeringen ville inte samarbeta med dem. Statsminister Reindfeldt ville "stänga dörren" mot främlingsfientlighet. Miljöpartiet gjorde en överenskommelse med den borgerliga regeringen nu om en "human asylpolitik". 

Inbördeskriget i Syrien bryter ut och den svenska flyktingpolitiken sätts återigen på prov. Moderaterna skulle ta fram en ny politik och det var helt klart att flyktingarna skulle öka i Europa. Och utan att hjälpa människor på plats skulle Sverige få problem. Tobias Billström var migrationsminister och ville strama åt. Minska volymena, sade han. Vänsterpartiet menade att det var rasism. Fredrik Reinfeldt ansåg att invandring berikade Sverige och volymer kunde man inte tala om. Sverige skulle vara en "humanitär stormakt" enligt Fredrik Reinfeldt och vi skulle "öppna våra hjärtan".

Efter valet 2014 blir det regeringsskifte och socialdemokraterna regerar med miljöpartiet. Sverigedemokraterna blir tredje största parti. Så kom hösten 2015 då asylsystemet i Europa brakade samman. I Sverige är pressen stor på systemet. Det kom tusentals asylsökande per dag.  Mitt Europa bygger inte murar, sade statsminister Stefan Löfven på Medborgarplatsen i september 2015. Men krisen växte. Och de tvingades dra i nödbromsen i november 2015. Sveriges politik havererade. Eftersom rasistkortet alltid togs fram och främlingshatet hos svenskarna så skulle vi bevisa att sådana var vi inte. För vem då? Jo efter andra världskriget hade det länge sagts att då var vi alla nazister. Men i programmet nu berättas om vilken fin flyktingpolitik vi har haft under andra världskriget och efter detta. Men myten om rasism och hat har upprätthållits ända in i våra dagar. Det här är första gången som jag minns att Sverige genomgående har beskrivits som en vänlig nation gentemot flyktingar i SVT. 

Programmet mynnar ut i att det är en utopi att inte tala om gränser på volymerna och att vi måste vara som resten av EU och våra grannländer, men vänsterpartiet säger fortfarande att vi ska vara ett föregångsland. Precis som på 70-talet. Och miljöpartiets Fridolin är den som framstår närmast vänsterpartiet och som säger sig inte ångra något. Så det är alla partier mot vänstern och miljöpartiet, enligt denna dokumentär. Vi måste ta hand om de som redan finns här. Så ser läget ut inför valet nästa år, enligt programmet. Kan Sverige fortsätta vara en egen ö? Eller måste anpassning ske till Europa, som socialdemokraterna nu också hävdar.

Här kan ni se dokumentären Tvärvändningen redan nu. Programmet sänds på torsdagen den 2 november kl 21 i SVT1. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar