onsdag 11 oktober 2017

Trassel med datorerna

UPPDATERAT
Så tonas det ned att datorerna inte fungerar för tågen, lite trassel bara. En smula problem. Men att hela landet påverkas och att datorerna har något fel, som ingen ännu vet vad det är, det är problematiskt för vår tid. Vi är i händerna på datorerna, men nu måste människan gå in och ordna så att tågen kan gå. Det tar tid. Förseningar blir fallet. 

Det är alltid så att system når en gräns där de blir sårbara. När människor litar helt och fullt på ny teknik så är vi alla illa ute. Men nu sägs tågen och systemet börja samarbeta igen. Vad felet berodde på vet ingen. Var det sabotage? Ingen vet. Statens Järnvägar var utsatta för dataintrång tillsammans med andra företag i den datorhärva som har rullats upp i Malmö. Detta kan vara den största bedrägerihärvan någonsin i datorvärlden i Sverige. Syftet var att komma över snabba pengar.
8:29
Här kan ni läsa om engelsmännen som motsätter sig att deras gamla elmätare ersätts av digitala sådana. De tror att de kommer att få betala mer för elen och att de kan hackas och spioneras på i sina hem. Plus att de som läser av elmätare blir av med jobben. I Sverige är vi i händerna på Vattenfall och andra elbolag. Att regeringen skulle gå in och säga att vi kan vägra digitala mätare, som regeringen i Storbritannien har gjort, är inte ens påtänkt i vårt land. Kulturskillnad. 
11:12
Trafikverket tror att det var en överbelastningsattack som orsakade att datorerna inte kunde ta emot fler kunder. Hemsidan låg nere. Och detta i sin tur gjorde att tågen inte kunde gå. Sårbart system.
18:55
Jo det är bekräftat att det var överbelastningsattack. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar