måndag 30 oktober 2017

Varje svensk har kring 431 000 kronor per person

I Sverige har vi en BNP per capita som ligger över 400 000 per invånare. Vi ligger på tionde plats i välståndsligan i världen enligt OECD. Våra julgranar kommer inte heller i år att brinna upp, vilket förra statsministern Fredrik Reinfeldt tyckte var ett tecken på kris. Men å andra sidan ville han höja pensionsåldern till 70 år eftersom vi alla skulle bli 100 år i framtiden. Det hade vetenskapsmän berättat för honom. Jo jag vet, min sambo blev 57 år. De män jag har varit gift med eller fått barn med är alla döda nu. De blev inte hundra eller ens 80 år. Äldst i släkten blev min moster och morbror som båda blev 96 år. Men vi blir inte äldre längre ens med hög utbildning utan döden kommer tidigare numera.

Vi står och väger på en våg där bostadsmarknaden när som helst kommer att braka ordentligt precis som på 90-talet och vår privata skuldsättning är mycket högre än våra inkomster. BNP mäter inte produktionen i ett land utan den totala ekonomiska omsättningen. Så ett terrordåd i april i år i Stockholm ökar BNP för det medförde så mycket mer resurser och jobb för polis, brandkår och ambulanser. Kriminalitet ökar BNP för så många fler poliser behövs och allt som de kriminella åstadkommer ökar på BNP. Stor röra i ett land där många människor tvingas flytta eller säljer sina hus ökar BNP för pengarna rör på sig. De omsätts.

När man tar BNP och dividerar summan med antal invånare i ett land får man BNP per capita. Då får vi kring 431 000 kronor per person i Sverige. Norge ligger kring 580 000 kronor per person. USA på ungefär 480 000 kronor per capita. De där talen säger inte så mycket annat än som jämförelsetal mellan länder. Men kan vi då som land bli fattiga? Jodå vi väntar på den stora smällen eftersom vi har tagit emot mycket fler nya invånare nu utifrån än vi någonsin har gjort i detta land. De genererar mycket BNP eftersom vi använder våra resurser fullt ut. I Kina ligger BNP per capita på 64 000 kronor ungefär. 

BNP är som ni förstår ett mycket grovt ekonomiskt instrument. För i Indien har var och en bara kring 13 000 kronor att hantera i BNP per capita. Så sorgligt för Indien. Eller? Hur ser nu Indien om sitt hus, vilket ekonomi betyder. Vad berättar detta om mänskligt liv och om världen egentligen. Detta säger att en del använder mycket pengar inom staten, kommunen och landstinget. Så min sambo som fick mycket sjukvård när han hade cancer fick mycket av detta BNP per capita innan han dog. Det beror av att vi avlönar doktorer så väl och även har en bra utbyggd sjukvård i landet. Och det ska vi naturligtvis ha. Så har vi bestämt det.

Och när vi har byggt upp vårt land under minst hundra år med stora system som ger mycket BNP per capita så måste dessa system användas. De ska ständigt förbättras och utvecklas så att allt blir bättre hela tiden. Men just nu går vi trots detta på knäna för nästa år måste 100 000 nya invånare lyftas till samma standard som vi andra. De ska ha egna lägenheter. Egna boenden. Med hjälp av oss andra gamla invånare för de har inte jobb och är inte inne i vårt samhälle eftersom de är nya. De är som beroende barn fast de är vuxna. Kanske kan de bygga de där 50 000 skyddsrummen som nu sägs saknas? Tänk vad mycket BNP det skulle generera. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar