måndag 16 oktober 2017

Det förskräckliga har hänt i Österrike

Valet i Österrike blev en framgång för Sebastian Kurz, som kan bli yngst i EU som förbundskansler och regeringsbildare för det österrikiska borgerliga folkpartiet (ÖVP). Han kan nu bilda koalition med FPÖ, som har ett förflutet som främlingsfientligt. För bara 17 år sedan fördömde EU detta parti, sade TV4 i morse i morgonprogrammet. Ja det är bara det att 17 år sedan är en evighet när det gäller politik. Då var det Jörg Haider som var ledare för det österrikiska frihetspartiet (FPÖ). Haiders föräldrar var med i nazistpartiet under andra världskriget, så det var stora bannbullan på den tiden då år 2000. Men Jörg Haider är död och det är en helt annan tid nu. 

Men för en del svenska journalister är det alldeles förskräckligt vad som pågår i Europa med en migrationspolitik som håller på att dela EU i blocket som inte alls vill ha några migranter som Polen eller Ungern och så Sverige och andra som velar fortfarande kring frågan. Före valet styrdes Österrike av socialdemokrater. Det har blivit ett skifte i politiken. Sebastian Kurz kan nu bilda regering med invandringskritiska FPÖ och detta anses som ett sannolikt scenario.

Österrike tog emot omkring många migranter då när EU översvämmandes av flyktingar 2015. Och det var statistiskt sett det tredje landet i Europa som tog emot flest invandrare per capita då. Landet har kring 9 miljoner invånare. Inte så märkligt att folket röstar för konservativa värderingar. Socialdemokraterna underskattade grovt vad som skulle hända för två år sedan. Precis som i Sverige. Österrike och Tyskland tog båda emot 19 invandrare per 1000 invånare.  Omkring 1,3 miljoner tog sig till EU år 2015 för att söka asyl.
Här är EU:s statistik över invandrare per 1000 invånare under år 2015.
Sverige ligger åtta på den listan. Efter också Danmark.
Österrike ligger trea enligt denna statistik.
Faksimil från EU. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar