tisdag 24 oktober 2017

Göran var ängeln på bussen

Det var Göran Hallqvist från Gävle som räddade de 50 passagerarna i långfärdsbussen från döden. Han blev den räddande ängeln när chauffören hade svimmat vid ratten och bussen fortsatte i 100 km i timmen rakt mot en tankbil. Annars hade vi fått läsa i nyheterna om denna olycka där alla hade dött förmodligen. 

De som satt i bussen hade varit på kryssning och var på väg hem. De befann sig norr om Uppsala och var på väg in på rastplatsen Tre Ängar, men bussen minskade inte farten. Göran Hallqvist satt två rader bakom förarsätet och märkte att något var fel. Han har 20 års erfarenhet från åkeribranschen och han var på rätt plats. Han såg att föraren var avsvimmad och fick tag i ratten, styrde förbi tankbilen och alla andra lastbilar på rastplatsen.

Bussen slog i något räcke innan han fick tag i chaufförens ben och tryckte på bromsen med det. Han körde mot E4:an igen för att få ned farten lugnt och stilla, han växlade ned och kunde till slut dra åt handbromsen. Då var bussen åter på E4:an och hade passerat hela rastplatsen. Bara busschauffören behövde köras till sjukhus. Bussen fick en krossad ruta eftersom de mejade ned flera lyktstolpar men annars var det inga skador. Nästa gång tar Göran Hallqvist nog bilen, säger han. Busschauffören har piggnat till på sjukhuset. Han körde åt Bollnäs Buss. Han märkte att han höll på att bli dålig och beslöt att stanna, men hann inte. Han kontaktade själv bussbolaget om vad som hade hänt. 

Det finns två sätt att se på vad som hände. Att det var slumpen som placerade Göran som ängel på bussen eller att det var något annat. Mänskligheten är inte överens om hur det fungerar. En del tror på makter och andra gör det inte. Vi styrs av blind slump eller av något utanför oss själva. Vad var och en tror om detta får vi avgöra själva.

Tänk att få agera ängel och rädda 50 liv.
Det gjorde Göran Hallqvist från Gävle.
Faksimil från Google.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar