måndag 16 oktober 2017

Tvångsanslutna till kommunalt vatten och avlopp

Kalla Fakta tar i kväll upp att enskilda tomtägare är rättslösa när kommunerna bestämmer sig för att införa kommunalt vatten och avlopp. Kostnaden kan bli kring 200 000 kronor, som måste betalas. Jo det är sant och det kostade kring 150 000 kronor att få detta vatten från Stockholm här ute på Värmdö för några år sedan för oss. Då hade vi ändå en lätt och platt tomt. Inte så mycket grävande eller sprängande. Här var det absolut nödvändigt för att saltvatten lätt tränger in i egna brunnar när villorna blir fler och fler nära havet. Och när många, som vår granne släppte ut skiten rakt i diket, som rann förbi vår tomt. I Värmdö kommun bor drygt 40 000 invånare, men sommarstugegästerna är mångdubbelt fler.

Men Kalla Fakta tar nu upp detta att man aldrig kan slippa avgiften och att det är något som drabbar alla lika och att det inte behövs för sommarstugor, där man inte använder vattnet och avloppet på samma sätt som fastboende. I Smedjebacken i södra Dalarna är stugägare sura över den stora kostnaden. Särskilt pensionärer som inte kan betala. Kommunen gör detta för att fler ska bygga hus vid sjön och bygden utvecklas. Men då krävs kommunalt vatten och avlopp. Det är en kommun med drygt 10 000 invånare där alla ska betala för detta avlopp. En del stugägare har redan fått betala 155 000 kronor för anslutningen till detta kommunala tvång och det känns inte bra. Dessutom krävs mer pengar för att få in vatten och avlopp i huset. De hade redan ett godkänt och fungerande eget vatten och avlopp.

I Smedjebacken finns fem vattenverk som levererar 840 miljoner liter dricksvatten per år. Det finns 20 mil vattenledningar så avstånden är stora. Fyra reningsverk renar 1,6 miljoner kubikmeter avloppsvatten per år. Det går att förstå att alla kommuninvånare måste vara anslutna för att betala för kostnaden av detta. Precis som det är i andra kommuner. Men Smedjebacken i Dalarna kan upplevas som en glesbygd, som inte skulle behöva denna tvångsanslutning. Kommunen styrs av socialdemokraterna. I Värmdö kommun, som är borgerlig, fick pensionärer och andra fattiga kommunens hjälp med lån till vatten och avloppet.  I Smedjebacken ska också fattiga kunna få hjälp av kommunen med lån och även avbetalningsplan. Så att de slipper flytta.

Kalla Fakta i kväll klockan 20 i TV4. Går att se redan nu på TV4play. 


Smedjebacken i Dalarna med byar runt omkring ska
 tvångsanslutas till
kommunalt vatten och avlopp.
Faksimil från Kalla Fakta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar