måndag 23 oktober 2017

Från halshuggningar i Syrien till Sverige utan straff

UPPDATERAT
Det var först i våras som terrorresor blev olagliga i Sverige. De som reste tidigare än så omfattas inte av någon lagstiftning utan kan, som terrorexperten Magnus Rantorp säger, åka hem och återuppta sitt vanliga liv. Omkring 150 personer har återvänt till Sverige och drabbas inte av straff ens för terror och mord. Tidigare gick det att komma tillbaka till Sverige med skador och sedan återvända efter att ha fått sjukvård i Sverige och hjälp på alla sätt. 

Numera ser svenska myndigheter hellre att de stannar där de är i Syrien eller andra länder och tar sitt straff där. Det finns minst 150 svenskar till som har åkt till detta krig. Sverige har ingen formell plikt att hjälpa någon som har tillfångatagits av en annan stat. Utrikesdepartementet menar att ingen ska åka för det finns inte särskilt stora möjligheter att hjälpa till.

Här skrev jag om att ett 30-tal islamister reste från Angered och Bergsjön i Göteborg för att döda och bli dödade. Livets högsta glädje enligt dem. Det var för fyra år sedan. Och här om Anas Khalifa, som dömdes för momsbedrägerier på 20-25 miljoner. Också för fyra år sedan. Pengar som användes bland annat för kampen för jihad i Syrien. 
8:58
Jag skrev om moskén i Vivalla som brändes ned i september och från den lilla stadsdelen med drygt 7 000 invånare åkte ett 20-tal islamister för att slåss för IS. En icke svensk medborgare häktades för mordbranden mot moskén. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar