tisdag 6 februari 2018

Polischefen Anders Thornberg behöver stöd

UPPDATERAT
Staffan Lindberg som är professor emeritus i sociologi vid Lunds universitet menar att det är för sent för en del barn redan när de är 12-13 år för då har de redan kommit in i en kriminell värld där de langar knark. Föräldrar, skola, fritids och föreningsliv måste hjälpa till så att barnen inte blir kriminella, menar denne professor. Redan i fjärde klass vet en del att de aldrig kommer passa in och få ett vanligt jobb. 

Receptet är vita enkla jobb, menar han och lärlingsplatser plus praktik. Inte den svarta ekonomi som nu finns. De här barnen kan inte tänka abstrakt och de behöver konkret se att samhället bryr sig om dem och är med dem för att bryta det negativa mönster där de har hamnat. Allt handlar om hur lokalsamhället är organiserat, menar Staffan Lindberg. Det måste vara överskådligt och begripligt.

Det är svårt att tänka sig hur detta ska gå till i verkligheten. Professorns tankar är nog goda, men för ett barn är aldrig vuxenvärlden särskilt överskådlig. De har inte den kapaciteten ännu i sin hjärna. Om dessutom de vuxna är knarkhandlare och befinner sig utanför samhället så är denna alternativa verklighet redan etablerad hos barnen. Barn gör inte som vuxna säger utan ser efter hur de gör. Staffan Lindberg har studerat hur det ser ut i Indien under 50 år och många professorer gillar att göra sådant, vända sig ut i världen så att de får resa. Det är alltid enklare att ta itu med andras problem än de som finns på hemmaplan. 

Varför han skriver denna artikel framgår inte. Förmodligen för att han är orolig över utvecklingen i södra Sverige. Eller för att han har sett knarket på nära håll. Kanske i sin egen omgivning. Det skulle inte finnas någon knarkhandel om det inte fanns köpare. Och de finns i alla samhällslager. Någon sådan som professor Lindberg befinner sig inte i farozonen. Han är etablerad i samhället sedan åtminstone 50 år.
12.12
Det är barnen till invandrare som råkar mest illa ut. Det är man i Norge inte rädda för att ta reda på. Fakta är aldrig farliga. Och att avstå från fakta för att man i Sverige är rädd för högerkrafter är inte riktigt förnuftigt. Här kan man se att drygt 11 procent av barn till invandrare i Norge
blir misstänkta för brott. De andra båda bilderna
 som handlar om

våld och misshandel plus sexualbrott
handlar om promille. Tusendelar. 
Invandrare ligger dock högre i brottsfall än vanliga norrmän. 
När man vet det går det att diskutera fakta. 

Gäller bosatta i Norge år 2010.
Faksimil från SVT. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar