lördag 24 februari 2018

Två från Mellanöstern gripna för attack på Göteborgs synagoga

UPPDATERAT
En 21-åring är omhäktad och en 18-åring är anhållen i Göteborg för attacken på synagogan i december förra året. 18-åringen är begärd häktad och den förhandlingen kommer att göras i dag. De är bägge medborgare i länder i Mellanöstern och 18-åringen har bott på en c/o-adress i Göteborgs förorter. Maskerade män kastade molotovcocktails mot synagogan. Samtidigt hade en grupp judiska ungdomar fest i samlingslokalen intill. De flydde ned i källaren. Motivet verkar ha varit att varit att kränka en folkgrupp och religionen judendomen, enligt åklagaren i målet. 
25.2.2018
Den 18-årige misstänkte häktades i går på sannolika skäl. 
25.6.2018
Tre män som är palestinier och syrier döms nu för grov skadegörelse mot den judiska församlingen i Göteborg. Påföljderna för två av männen är fängelse i två år och för den tredje mannen, fängelse i ett år och tre månader. De tre dömda männen är utländska medborgare och en av dem, en 22-årig man, utvisas ut Sverige. Detta har betecknats som ett hatbrott och därför får de tre relativt långa fängelsestraff. Motivet var att president Trump hade bestämt sig för att Jerusalem var Israels huvudstad och där skulle amerikanska ambassaden ligga. Sammanlagt var det tolv maskerade män som attackerade synagogans område med molotovcocktails. Men de andra är okända. 
19.2.2019
En 23-åring dömd för brandattacken mot synagogan kan utvisas till Gaza som palestinier. Han kommer inte att torteras eller skadas. Två andra dömda män ska utvisas till Syrien respektive Libyen. 

Här skrev jag tidigare om detta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar