tisdag 13 februari 2018

Tiggare greps i Uppsala med sex miljoner

UPPDATERAT
Ja ibland är tiggare miljonärer och det var uppenbarligen den tiggare som polisen tog på måndagen vid Resecentrum i Uppsala. Han stod och tiggde ihop till en bussbiljett när det upptäcktes att han hade sex miljoner kronor i en väska samt sedelbuntar i sin jacka. De rasade av honom när polisen kollade närmare. Han greps för grovt brott mot penningtvättslagen. Vilken medborgare som helst som går omkring med sex miljoner i kontanter (i form av euro) skulle bli misstänkt för brott.

Uppsala är uppenbarligen bebott av vänliga människor för de har också gett pengar till åtta utsatta rumäner, som tvingades lämna ifrån sig allt till en man, som hade tagit dit dem. Han har blivit dömd för människohandel i Rumänien. Han tjänade en miljon på "sina" tiggare. De åtta blev utlovade en lön på 16 000 kronor i månaden och bra bostad, men när de kom till Uppsala tvingades de tigga och bo i en liten stuga utanför Uppsala utan kök och badrum.

De åtta männen placerades ut som tiggare i Uppsala och fick veta att ifall de försökte fly skulle han personligen döda och begrava dem. De tvingades tigga hela dagarna och fick varken mat eller vatten då. De övervakades av den 35-årige människohandlaren och av andra han hade anlitat. De fick ihop mellan 500 upp till 1 800 kronor varje dag. Den 35-årige mannen var tidigare dömd till nio års fängelse för mord, vilket flera av tiggarna kände till och det gjorde dem ännu räddare. De misshandlades också av honom. Han är nu dömd i Rumänien förra året till 12 års fängelse och ska också betala skadestånd till brottsoffren. 

De här historierna är som romaner av Charles Dickens från 1800-talets London, men att det händer och är verklighet här i Sverige i Uppsala nu är helt otroligt! Men kriminella tar lika lite hänsyn i alla århundraden och särskilt när de kan lura utsatta människor. Och det finns alltid godtrogna, naiva och välbeställda invånare som tror att de gör gott. Ge inte pengar till tiggare! Det finns organisationer som hjälper dem! Här är Hjärta till Hjärta. Här är Läkarmissionen. Här är Erikshjälpen.

14.2.2018
Mannen med de sex miljonerna är enligt åklagaren en man av nordiskt ursprung, fast hon inte vet från vilket land. Svårt det där med raser och sånt. Hur ser en man av nordiskt ursprung ut? Mörk eller ljus, brun eller vit, med mörka eller ljusa ögon? Rödhårig? I min släkt ser vi ut lite hur som helst. Jag har bruna eller ibland rätt gröna ögon. Beroende på. Mina tre barn har både blå och bruna ögon. Alla var vi ljushåriga som små, men blev mörkare sedan. Och mest är jag blåvit till hudfärgen för solen är så mycket borta. Och det sägs att vi förmodligen kommer från mayaindianerna. Kanske. Inte lätt det där med ursprung. 
15.2.2018
Mannen är nu släppt av polisen. Han är i 55-årsåldern och känd av polisen sedan förut, svensk medborgare. Han har varit åtalad för att ha ätit frukost på hotell när han inte hade rätt till det, men det lades ned när det brottet blev preskriberat. Miljonerna är fortsatt beslagtagna. Han har lämnat en förklaring till varför han hade dem på sig. Polisen undersöker detta.
14:26
Enligt källa är han född i Finland och finsk medborgare och var skriven fram till 2006 i Borås. Fyller år den 10 mars och blir då 56 år. Här finns han i lexbase.  
17.2.2018
Enligt anhöriga är han besatt av pengar, men vill aldrig betala för sig. Han har aldrig haft en egen bostad.
18.2.2018
Och här tycker Anna Dahlberg på Expressens ledarsida att regeringen måste förbjuda tiggeriet efter alla skandaler. Här berättar Sveriges Radio att människohandeln ökar i Sverige och att många offer är barn. Som sagt rena 1800-talet. 
20.2.2018
Mannen får behålla sina sex miljoner för det är hans. Brottsutredningen är nedlagd. Kanske lite dumt dock att gå omkring med alla dessa pengar på sig. Någon kan ju få för sig att ta dem. 

Sverige är lika illa och fattigt som London på 1800-talet.
Här och nu ger vänliga välbeställda människor tiggare pengar.
Men tiggarna är utnyttjade av kriminella.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar