måndag 30 mars 2015

Ny teknik stoppar nättrollen

UPPDATERAT
Det vore bra om den nya teknik som Ericsson föreslår kan stoppa den brottsliga anonymiteten på nätet. Då slipper vi angrepp mot samhället genom att alla datafiler får ett eget id-kort och det går att upptäcka på sekunden vilka som gör intrång i datorer. Denna teknik kan vara tillgänglig senare i höst. 

Det skulle inte var någon idé längre för människor att ägna sig åt nätfiske och utge sig för att vara någon annan än den är. Det skulle spara pengar åt både privata medborgare och företag plus myndigheter. Detta skulle vara ett öppet system och inte krypterat. Det behövs inte när det går att se vad som har gjorts direkt. Då skulle också lagar och regler gälla fullt ut. Problemet i dag är att det är svårt att bevisa vem som har gjort vad på nätet.

Alla filer som inte har ett id-kort skulle stoppas direkt. Då skulle det heller inte vara någon idé att skriva hatiska eller rasistiska inlägg som kommentarer, vilket nu har avslöjats av Expressen. Alla skulle veta vad som gällde. Invändningarna mot systemet är att man måste ha anonymitet för att yttrandefriheten ska finnas. Jag har aldrig förstått det argumentet. Vi har yttrandefrihet, men på vissa villkor, redan i dag. Vad som helst har aldrig varit gångbart. 

En visselblåsare som Edward Snowden, som också ses som spion och landsförrädare i USA, skulle upptäckas på sekunden och sajter som Flashback skulle inte kunna låta de som skriver där vara anonyma. Ett vanligt argumentet för anonymitet är att människor, som inte har vågat berätta att de är homosexuella eller något annat, inte skulle våga skriva på olika sajter. Inte skulle kunna fråga om saker. Men i den privata sfären behöver inte anonymitet ingå på nätet. När alla vet vad som gäller blir det en upprensning på internet.
10:18
För övrigt kanske det är på tiden att översätta FN:s mänskliga rättigheter korrekt till svenska? Så här står det på engelska i Artikel 1:

All human beings are born free and equal in dignity and rights. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in a spirit of brotherhood. 

Detta har översatts så här till svenska:

Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap. 

Ingen människa är någonsin lika i värde. Men i värdighet är vi detta när vi föds. Vårt värde är olikt från dag ett, beroende på i vilket sammanhang vi befinner oss. När vi blir vuxna har vi heller inte samma värde. Det beror på vad vi gör och hur vår ställning är i samhället. En laglydig samhällsmedborgare är mer värd än brottslingar. Dock kan alla behandlas med samma mänskliga värdighet. Inte heller står det gemenskap i ursprungstexten utan broderskap. Då detta kan tolkas bokstavligt protesterar förstås feminister. Men det är en mindre sak. Dignity betyder dock värdighet och inte värde. Helt olika saker.1 kommentar:

  1. Hoppsan råkade trycka bort en fråga, men jag ger mig inte in i diskussioner om fiktiva fall i dåtid. Behandlar nuets händelser och den eventuella framtiden. Men inte i kommentarsfältet. Det är därför jag har en blogg, för att uttrycka det jag vill där. Kommentarer får andra stå för. Är varken politiker eller sheriff utan ser världen på ett annat sätt, ur en annan synvinkel.

    SvaraRadera