tisdag 10 mars 2015

Vapenavtalet förlängs inte

UPPDATERAT
Avtalet Sverige har med Saudiarabien förlängs inte. Vi kommer inte att sälja vapen till dem längre. Det var i sista minuten som regeringen bestämde sig för detta. Jag hörde statsminister Löfven i morse på TV i Gomorronprogrammet och undrade vad han gjorde där. Han hade ju ingenting att säga. Kanske hade han trott att det skulle vara klart då hur regeringen skulle göra, så att han kunde gå ut i direktsändning och säga detta, men icke.

Det har tydligen varit svårt att komma överens inom partiet. Men förödmjukelsen av utrikesminister Wallström hade väl gjort det ännu mer omöjligt att fortsätta att leverera vapen till det land, som hade nekat henne att prata på Arabförbundets möte. Det enda landet dessutom som gjorde det. Säger en del om deras uppfattning om kvinnor, tycker jag.

Regeringen har inte offentliggjort detta beslut ännu, men enligt flera medier kommer de att göra detta under kvällen. 
20:37
Jo det blev försvarsministern som fick bekräfta detta att avtalet sägs upp. Statsministern led nederlag för han ville omförhandla detta, men han fick för många emot sig, både inom och utom partiet. De borgerliga ville inte heller förlänga, utom moderaterna då.
11.3.2015
Intressant också att Saduiarabien vill bli ordförande i FN:s människorättsråd och anser att sharialagen gör att landet står över andra i fråga om mänskliga rättigheter. Hela Arabförbundet uttryckte detta då de fördömde Margot Wallströms uttalanden och menade att "sharia har garanterat mänskliga rättigheter och bevarat människoliv, ägodelar, heder och värdighet". Så uttryckte sig utrikesministrarna i Arabförbundet. 
12.3.2015
Tråkigt att regeringen har lyckats att göra sig osams med både Saudiarabien och Israel inom ett halvår. I dag kommer också fler länder att besöka utrikesdepartementet. De är upprörda. Men Sverige vill fortfarande sitta i FN:s säkerhetsråd nästa år. Inte så troligt dock. För där ska man sitta för att upprätthålla fred och säkerhet i världen. Det gör inte regeringen när de gör sig osams med länder. Det hjälpte inte ens att godkänna Palestina som stat. Också palestinierna fördömde Sverige nu. Allt beroende av att Sverige redan innan Wallström hindrades tala hade berättat för Saudiarabien att regeringen inte tänkte förlänga avtalet om vapen. Vilken röra!
13.3.2015
Och så får hon beröm i Washington Post för att det äntligen är någon som ställer sig upp och pratar om mänskliga rättigheter i sammanhanget och inte bara kör på med dubbelmoralen gentemot Saudiarabien. Tidningen hoppas att fler europeiska ledare ska göra detsamma.

Här har jag tidigare skrivit om utrikesminister Margot Wallström.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar