tisdag 24 mars 2015

Skänninge är fantastiskt!

UPPDATERAT
Så inskränkt så man tror inte att det är sant, för där får man inte måla huset i vilken färg som helst. Nu ska ägaren till det här huset nedan måla om sitt hus, annars blir det böter på 22 000 kronor. Huset ska vara ljust gult istället för den färg det har nu. Basta!

I huset bor konstnären Bernth Uhno och när han köpte huset hade det stått obebott så färgen på huset flagade. Han målade i gult och vitt nedtill och mörkare med rött i färgen högre upp mot taket. Men så får man inte måla. Det är inte "svenskt" sade byggnadsnämnden, utan det ska vara en enhetlig kulör. Det är det svenska sättet.

Med tanke på att huset ligger nära St:a Ingrids klosterområde från 1200-talet så måste man ta hänsyn till detta menar byggnadsnämnden. Fast på den tiden fanns varken gult eller några andra starka färger, inte ens falu rödfärg, som kom till på 1500-talet. Under 1700-talet blev gult herrgårdarnas färg. Färger har under tidigare århundraden varit för de rika. Så ska man vara riktigt konsekvent borde huset inte ha någon färg alls. På 1200-talet var husen grå med torvtak. Tiderna förändras och husfärger med dem. Konstnären tänker överklaga beslutet.
16.9.2015
Nu verkar Bernth Uhno få lov att måla om sitt hus ändå. Så han ska slippa böter. Villagul ska färgen heta och den ska vara enhetlig för hela huset. Så här vackert (?) blekgult lär huset bli då i fortsättningen:

17.9.2015
Nähä. Det var ett missförstånd att huset skulle målas om. Färgprovet var för att veta vad för färg som skulle godkännas ifall de någon gång målar om. Så huset lär stå där ett tag till och lysa som en solnedgång. Eller kanske uppgång? Ägarna väntar på beslutet från länsstyrelsen. Denna myndighet ska avgöra om huset får godkänt eller inte i nuvarande färg.
23.9.2015
Länsstyrelsen säger att huset får behålla sin färg. Det behöver inte målas om. Riksintresset tar inte någon obotlig skada av att det inte är som andra hus.
Stort intresse för husfärgen både från kommun och medier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar