fredag 6 mars 2015

Vapenexport är bra och dåligt

Särskilt när den ska gå till Saudiarabien och den nya regeringen måste vrida sig som maskar för att komma till rätta med detta. Miljöpartiet har tagit mycket stryk och fått sina siffror halverade på ett år till drygt sex procent av väljarna. Kan verka lite magstarkt, men inte så konstigt nu när partiet till och med velar om exporten av pansarvärnsrobotar till ett av de värsta förtryckarländerna mot kvinnor i världen.

Det stora dilemmat kommer att avgöras i maj antagligen då avtalet ska förlängas eller sägas upp. Grön Ungdom har tagit chansen att påverka och har skrivit brev till statsminister Löfven, för att förmå också socialdemokraterna att verkligen vara ett vänsterinriktat parti och ställa upp för mänskliga rättigheter.

Vapen har alltid ställt till problem för Sverige som är beroende av vapenexport för att kunna underhålla den industrin. Vapenexporten stod förra året för åtta miljarder kronor. USA, Norge, Thailand, Storbritannien och Indien är de fem stora länderna, som köper mest. Vapenexporten till Saudiarabien uppgick förra året till 338 miljoner kronor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar