onsdag 25 mars 2015

Nästan halva svenska folket har skulder

Kring fyra miljoner svenskar har skulder och då är det bolånen, som är den absolut största delen. De flesta har skulder kring drygt en halv miljon kronor. Deras disponibla inkomst är kring 240 000 kronor. Totalt beräknas omkring 600 000 vara skuldsatta så långt att de inte klarar av sina månadsbetalningar. Drygt 426 000 fanns hos Kronofogden vid årsskiftet för att de inte klarar sina betalningar. 

Sjukligheten hos de som har stora lån ligger på nio gånger mer än hos andra. Detta i allvarliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, cancer och diabetes 2. Depression är fem gånger vanligare hos dessa liksom självmordsförsök och ångest. Var sjätte har försökt ta sitt liv. I samhället diskuterar vi inte detta på allvar, för det anses att det ligger på den enskilde och det är upp till var och en att klara sin ekonomi. 

I sådana program som Lyxfällan i TV3 läxas personer upp som inte klara av detta och så får de hjälp av experter att fixa till sina liv. Förhoppningsvis råkar de inte mer ut för dålig ekonomi. Richard Ahlström, psykolog och forskare, menar att detta är ett stort samhällsproblem. I Sverige kan människor gå i åratal och vänta på hjälp. I andra länder fungerar detta mycket bättre och snabbare. Kanada, USA, Tyskland och Belgien har system där långivare plus låntagare förbinder sig att slå larm vid betalningssvårigheter. 

Vid arbetslöshet, när människor blir pensionärer och de nya invånarna i Sverige är riskgrupper för att råka illa ut ekonomiskt. Människor som inte kan ekonomi kan se snabba sms-lån som en skänk från snälla människor. En del kan inte matematik eller har någon aning om räntesatser. Det är väldigt vanligt att skuldsatta människor inte kan ta hand om sig själva rent fysiskt och därför långsamt blir sjukare och sjukare. Värst drabbas de barn som finns i familjerna.

Det finns en förening Insolvens för de som är överskuldsatta. Ekonomismart är en kurs som vänder sig till unga vuxna mellan 18-30 år. Hos Kronofogden är de flesta skuldsatta unga vuxna, som är arbetslösa.

1 kommentar:

  1. Hela vårat samhälle är uppbyggt på att vi ska skuldsätta oss. Först luras ungdomarna in i studielån,och sedan in i dyra hyresrätter och villor..De Svenska hushållen är skyldiga otroliga 3000 miljarder. Politikerna vill detta för då kan dom kontrollera sina medborgare.

    SvaraRadera