söndag 1 mars 2015

Skola stängs i Malmö

UPPDATERAT
Värner Rydénskolan i Malmö är stängd. Mottot för skolan är: att den ska präglas av trygghet och lärande där alla lyckas. Det låter som ett hån nu när skolan är stängd för att det är en farlig arbetsmiljö. Omkring 600 elever har därmed inte någon skola att gå till på måndag. 

Det är skyddsombuden, som har stängt skolan och det har aldrig hänt tidigare i Sverige. Skyddsombuden ska bara se till säkerheten för lärarna och eleverna och de kunde inte längre se på hur elevgrupper bråkade eller att vuxna kriminella tog sig in på skolan. Det är bara Arbetsmiljöverket, som kan öppna skolan igen och verket ska komma till skolan på måndag. Det tror åtminstone lärarfackens skyddsombud.

Örtagårdsskolan stängdes i höstas och eleverna på högstadiet flyttades över till Värner Rydénskolan. Det blev trångt i skolan. Och eleverna har varit upp till 28 stycken i varje klass. Det är sexor och sjuor som har bråkat mest. Många lärare har varit sjukskrivna och eleverna har vält stolar och bord för att störa lektionerna. De har ingen respekt för vikarierna. 

När jag gick i skolan var vi alltid upp emot 30 stycken i klassen. Men det var på den tiden när det fanns ordning. Den infördes på lågstadiet. Liksom betygen som då fanns där. På den tiden kunde de elever som inte hade läshuvud sluta efter sjuan. Det är omöjligt i vårt kunskapssamhälle. Eleverna har flyttats nu i Malmö, för att resultaten på högstadiet var för dåliga. Eleverna skulle blandas i bättre skolor för att nå resultat.

Omkring en tredjedel av niorna i Malmö klarar inte att få betyg som räcker till gymnasiet. Bara en av tio har gått ut Värner Rydénskolan i Rosengård med godkända resultat. Den skolan ligger i absoluta botten. I Bäckagårdsskolan är det tvärtom bara en av tio som inte får godkänt i nian. Men denna skola ligger i Husie i östra Malmö där det bor övervägande gamla svenskar. Det skiljer enbart några kilometer mellan dessa områden. Kring 90 procent är nyinflyttade nytillkomna svenskar i Rosengård och sysselsättningen ligger på ungefär en tredjedel i befolkningen. Drygt 20 procent har socialbidrag.
3.3.2015
Och i dag är skolan öppen igen. Extra rastvakter har införts. Höjer säkerligen skolbetygen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar