tisdag 10 mars 2015

Skillnader mellan människor

Ja segregationen har ökat sedan 1991 i Sverige. Det vet egentligen varenda människa, som var vuxen då. Värst är den i bland annat Botkyrka och Södertälje och det var den redan då. Jag minns när min äldste son skulle flytta från Botkyrka till Nacka på 90-talet och vi ställde ned hans gamla slitna möbler i soprummet på gården. Genast uppenbarade sig en kvinna, som frågade om vi skulle slänga dessa möbler. Jovisst skulle vi det. Hon tog dem hem till sig. 

Så där har det sett ut för att det har varit krig i världen och många människor har tyckt att Sverige har varit ett land man har kunnat emigrera till och regeringarna i vår del av världen har inte tyckt att vi skulle sluta ta emot dem. Grannlandet Norge har haft drygt 10 000 asylsökande, som har fått uppehållstillstånd under 2014. Grannlandet Finland har haft drygt 3 700 asylsökande, som har fått uppehållstillstånd under 2014. I Sverige beviljades 35 500 asylsökande uppehållstillstånd under 2014.

I Nacka bor de rika, bland andra Mona Sahlin och hennes man. Där bor också min yngste son nu. Tack vare att han fick ett arv efter förra generationen kunde han flytta dit. Det är så det ser ut ekonomiskt. Vår släkt, som har bott här i många generationer, har kunnat successivt utbilda sig och få råd med mer. Själv bor jag i den kommun där min mamma och pappa köpte sommarstuga på 50-talet. Här känner jag mig mest hemma, inte i den förort där jag växte upp. 

Det är väldigt enkla mekanismer, som styr människors liv. Ekonomi i första hand och sedan ifall andra släktingar har något över till barn och barnbarn när de går bort. Ekonomi således och vad den generation som ärver gör med pengarna, som beror av de värderingar de har fått till sig från föräldragenerationen. Naturligtvis gör krig att människor blir fattiga. Och detta i sin tur går inte att komma förbi så lätt när vårt land varje år tar emot fler och fler fattiga invandrare. Brottsligheten ökar, människor vill inte vänta på att de ska få råd. De vill ha råd genast. Och naturligtvis skulle de som nu mördades i Uddevalla ha råd att åka till Thailand och leva det rika gangsterlivet. De fick betala för det med sina liv.

Fel värderingar styr allt fler människor. Och i morgon kan ni se Uppdrag Granskning om Grums i Värmland, som har blivit utnämnd till Sveriges sämsta kommun. Där dör ungdomarna av överdoser och självmord. Det är en trist del av Sverige, där de unga har förlorat hoppet och är mycket självdestruktiva, kanske ännu mer än i Uddevalla. Det luktar illa av sulfat i Grums när vinden ligger på från pappersbruket. Det är den största arbetsgivaren på orten med drygt tusen anställda. De flesta röstar på socialdemokraterna och det är fortfarande ett gammalt brukssamhälle. Det är ett nostalgiskt och sorgligt program om den förlorade orten, som inte har flyttat från 70-talet. 


Pisa listar 15-åringar och deras förmåga att möta framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar