måndag 8 maj 2017

Äntligen vänder Europa

Så kan man säga att med president Emmanuel Macron är det möjligt med ett annat Europa. Han är imponerande privat för att han var inriktad på att gifta sig med sin lärare redan som 17-åring. Hon är 25 år äldre. Han vill stärka EU och vill att den yttre gränsen ska bevakas som en gemensam angelägenhet. Det var islamisternas önskedröm att Marine Le Pen skulle vinna för att splittra Europa ännu mer, men nu kan det gå åt andra hållet. 

Fransmännen är dock ett svårflirtat folk och frågan är hur mycket som går att ändra. Behovet av reformer är stort och Macron har lovat att ta bort kring 120 000 statstjänstemän ur förvaltningen för staten kostar 57 procent av Frankrikes BNP. Arbetslösheten är hög, tillväxten låg och ekonomin har inte varit i balans sedan 70-talet. I Frankrike brukar nationalförsamlingens lagstiftande mötas av protester och strejker bland folket. Antalet röstande var lågt denna gång och folket röstade snararare mot Le Pen än för detta oskrivna blad Macron.

Som vanligt är det städernas överklass mot landsbygdens mer obildade folk. Nu blir det skattesänkningar, ändringar i socialförsäkringssystemet och ändrad arbetsrätt. Går han för hårt åt underklassen blir det förmodligen Le Pen nästa gång det är dags för presidentval år 2022. Här skriver Daily Mail om den nye unge presidenten. 
Här är det nya presidentparet.
De har varit gifta sedan 2007.
Brigitte Trogneux är en kulturell person.
Presidentfruar i Frankrike har
en tillbakadragen roll.
Faksimil från Google.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar