söndag 14 maj 2017

Fyrtiotvå procent av svenskarna fruktar nytt terrordåd

Närmare hälften 42 procent av de tillfrågade är mycket oroliga eller ganska oroliga över att det ska ske ett nytt terrorattentat i Sverige. Det visar SVT:s undersökning tillsammans med Novus Sverigepanel under perioden 4-10 maj 2017. Det genomfördes 1 045 intervjuer i ett urval i åldrarna 18-79 år. 

Kvinnor är mer oroliga än män och äldre är mindre oroliga än ungdomar. Storstadsbor än mer oroliga än de som bor på landet och i södra Sverige är människor mer oroliga än vad stockholmare är. Om jag fick frågan rent generellt är du orolig för ett nytt terrorattentat i Sverige skulle jag personligen svara ja. Jag är orolig för andra människor och för samhällets skull. Men om jag tillfrågades om jag var orolig för min egen del skulle jag svara nej. Naturligtvis kommer det att ske nya terrorattentat. Vi har bara sett början på detta i Europa. Men personligen kommer knappast boende på landsorten eller pensionärer befinna sig i fara eftersom de helt enkelt inte rör sig särskilt mycket på platser där detta kan ske.

Nu ställdes frågan: "Hur pass orolig är du för att det ska ske ytterligare ett terrorattentat mot Sverige?" En konstig fråga som låter svararen ta ställning till att det är mot Sverige. Inte mot den som svarar eller människor den känner. Hur oroliga är människor för sitt land? Terrorattentatet på Drottninggatan var först och främst mot oskyldiga människor. 

Här skrev jag tidigare om detta inträffade terrordåd på Drottninggatan i Stockholm. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar