torsdag 4 maj 2017

Den politiska viljan att slita isär samhället

Ett speciellt sätt att utmärka och göra människor till offer har aktualiserats av att en utredning nu tillsätts, för att eventuellt göra finlandssvenskarna till en ny nationell minoritet i Sverige, enligt ett yrkande som centerpartisten Kerstin Lundgren har fått igenom. Det vore ungefär som att skapa ett inhägnat samhälle för de mest välbärgade och rikaste i Sverige. Kanske ett reservat för Wallenberg och andra. Finlandssvenskarna har alltid omhuldats särskilt i Finland eftersom de har tillhört överklassen, haft kontrollen över näringslivet och de pratar svenska, vilket är en rest från den långa nära tusenåriga tradition då Finland var nära knutet till Sverige. I Finland är de en nationell minoritet. 

Finlandssvenskar är naturligtvis svenskar som vi själva när de bor i Sverige. De pratar svenska sedan barnsben och har ibland glömt att bli svenskar till nationaliteten också. Har ett sådant exempel i min bekantskapskrets, för det har aldrig varit nödvändigt. Det har gått bra ändå. Att bli betraktad som nationell minoritet är att bli klassad som någon som ska stöttas i sitt språk, sin religion eller etnicitet. Att ha rätt till sitt eget kulturliv. Detta enligt FN:s artikel 27. Finlandssvenskar har inte något annat språk, religion, kulturliv eller etnicitet, så denna utredning verkar dömd till att komma fram till att finlandssvenskar inte är någon nationell minoritet i Sverige. Men man vet aldrig.

Denna offerpolitik är vänsterns kännetecken, för människor är offer i största allmänhet enligt den falangen. Centerpartiets Kerstin Lundgren har kämpat för denna särbehandling sedan 2005. Nu räknas samer, judar, romer, tornedalningar och sverigefinnar till nationella minoriteter i Sverige. Enligt Kerstin Lundgren har vi delat de finska invandrarna. Möjligen är det så att de redan är delade av historiska orsaker och att de svensktalande inte alls behöver lyftas fram särskilt. Hela idén är märklig, men förståelig i dessa sönderslitande tider. 


Så här ser de svensktalande bygderna ut i Finland.
Landet var officiellt svenskt från 1249 till 1809
då Ryssland tog över landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar