söndag 21 maj 2017

Trumps tal till arabvärlden

UPPDATERAT
President Trump väntas senare i dag hålla ett söndagstal till världens femtio muslimdominerade länder och säga att det nu handlar om "kampen mellan ont och gott" och att de måste driva ut månglarna ur templen, nej ursäkta det var Jesus det, men Trump kommer att säga att de måste driva ut terroristerna från de ställen där de dyrkar sin Gud eller snarare  ska han säga "förrättar sina gudstjänster". För att slippa omtala Allah. 

Det är Associated Press som har fått tag i ett utkast till talet som ska hållas, men presidenten kommer inte att säga frasen "radikal islamisk terrorism", som han ofta använde under valkampanjen. Det behövs lite honung för att de muslimska länderna ska svälja talet. Han kommer heller inte att nämna demokrati eller mänskliga rättigheter för då skulle arabländerna återigen tycka att det är moralkakor. Frasen "fred och stabilitet" är mer omtyckt i dessa länder hur de målen än uppnås.

Han kommer att säga ungefär: "Vi är inte här för att föreläsa - att säga hur andra folk ska leva, hur de ska göra eller vara. Vi är istället här för att erbjuda samverkan i att bygga en bättre framtid för oss alla". Så står det i kopian av talet, som inte är helt slutgiltigt vad presidenten kommer att säga. Han har inte godkänt det ännu. 

"Jag tror islam hatar oss" menade han under sin presidentkampanj. Och att han har stängt ute människor från Irak, Iran, Syrien, Sudan, Libyen, Somalia och Jemen ses inte med blida ögon. Han förbjöd dem helt enkelt att komma till USA efter en veckas presidentskap. Dock tog domstolar bort detta, men en ny lista behandlas för närvarande.

President Obama höll ett tal i Kairo till arabvärlden år 2009 då han ville förstå muslimerna och erkände några av USA:s misstag i regionen. Men när han till sist besökte Saudiarabien så fick han inte möta kungen på flygplatsen, vilket Trump nu har fått. Han är den förste amerikanske presidenten, som har besökt muslimska länder på sin första utlandsresa. I morgon kommer han att fortsätta till Israel. 
16:57
Nu äntligen har Trump kommit igång med talet "live". Kriget mot terrorism är inte en strid mellan länder, säger han. Han menar vidare att Iran stödjer terrorism, krig och talar öppet om folkmord. Att Israel ska förstöras och att det ska bli död åt Amerika. Andra länder måste sätta hårt mot hårt så att Iran ska vilja bidrag till fred, menar han. Han talar om en ny renässans för civilisationen om terrorn utrotas. Han vill att alla länder ska förenas i detta mål för då kan inte detta misslyckas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar