onsdag 24 maj 2017

Terrorhotnivån kritisk i Storbritannien

UPPDATERAT
Terrorhotnivån höjdes till kritisk i går eftersom risken för ett nytt attentat är stor i Storbritannien. Premiärminister Theresa May gick ut och sade att det finns överhängande risk för ett nytt terrordåd i landet. Det är första gången på tio år som nivån höjs till denna kritiska nivå. Det förra stora terrordådet inträffade i London 2005. Då dödades 52 människor av fyra bomber och kring 700 skadades. Det var det mest fatala terrordådet i landet.

Polisen berättade i går att terroristen Salman Abedi kom hem från en resa till Libyen för några dagar sedan. Han kan ha fått träning i det landet innan han återvände till Manchester. Salman Abedi hade med sig en väska in på arenan i Manchester och utlöste bomben som nu dödade 22 och skadade 120 varav 59 befinner sig på sjukhus. Här publicerar The Guardian bilden på terroristen Salman Ramadan Abedi. 
14:22
Militären står redo med 5 000 man att rycka in för att hjälpa polisen vid behov i Storbritannien. Tre män har gripits i södra Manchester i dag och de har koppling till terrordådet. 
16:20
En kvinnlig polis dog i terrorattacken. 
18:51
Lillebror till Salman Abedi greps i Tripoli i går. Pappan säger att hans söner är oskyldiga. Vad ska han säga? Han anser att de inte dödar oskyldiga. Men terrorister anser att kristna västerlänningar är "korsfarare" och de själva "kalifatets soldater". Detta är ett nätverk säger polisen. Här berättar Daily Mail om "terrorfamiljen". Pappan är också gripen i Tripoli. 
25.5.2017
Här berättar Sky News om att Salman Abedi växte upp i ett kvarter i Manchester där ungdomarna radikaliserade varandra och gick till samma moské. Den stadsdelen gick från att vara "Gunchester" med stora problem med brott till att bli radikaliserade av IS propagandamaskin.
26.5.2017
Terroristen ringde till sin bror strax innan terrordådet för att säga farväl och bad honom säga "förlåt" till deras mamma. Pappan och två bröder är anhållna i samband med detta dåd. Sammanlagt är åtta gripna nu. Enligt myndigheterna är det klart att det handlar om ett terrornätverk. Antalet muslimer i Storbritannien ligger på omkring 6 procent av befolkningen. Efter Frankrike och Tyskland har Storbritannien den tredje största befolkningen av muslimer.Här skrev jag om detta i går

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar