onsdag 17 maj 2017

Lämna alltid en misshandlande man!

Kära Tova. Om du hade varit min dotter hade jag inpräntat i dig att man alltid ska lämna en man som slår. Alltid. Vid första slaget! Jag vet av bitter erfarenhet att det är så man ska göra för min mamma gjorde det inte och hon dog av det. Dödsorsaken var astma, men den sjukdomen är psykosomatisk, och hon hade inte behövt att dö av detta bara 43 år gammal. Om hon inte hade varit tillsammans med den man, som slog henne sönder och samman bara några månader tidigare. 

Min mamma
när hon konfirmerades. 
Men nu har du kära Tova fallit offer för en man och du var bara 19 år gammal. Dina föräldrar hade försökt att skydda dig och anmält mannen för misshandel. Det hade hänt flera gånger. Varför envisas en tonåring med att hålla fast vid en misshandlare? Uppenbarligen var det hennes första relation eftersom de hade varit tillsammans i flera år. Och hon hade valt att gå i skola i Hudiksvall för att vara nära den mannen. Något hennes föräldrar inte visste om.

Det är något hos kvinnan som råkar ut för detta som är missuppfattat, en känsla av att man måste förlåta och gå vidare. Nej det måste man inte. Man måste ta avstånd och aldrig mer träffa den mannen. Tova skulle ha behövt ordentlig hjälp. Tillräcklig hjälp för att begripa att detta var åt helvete, men det är svårt när hon själv inte inser vad som är på gång. Hon var myndig. Men när ska detta ta slut att kvinnor låter sig misshandlas och uppföra sig som om de vore Jesus och förlåter allt? 

Min mamma klarade inte att lämna mannen för hon hade satsat för mycket på honom. Hon uthärdade. Fast hon tänkte lämna honom sade hon. Men hon borde ha klippt relationen. Då hade hennes yngsta barn fått behålla henne. Det var en stor tragedi att hon dog. Precis som med Tova Moberg. Tova du fick inte uppleva din studentexamen och fick inte börja ditt riktiga vuxna liv. Kära alla tonårsflickor i Sverige låt inte männen misshandla er. Det är helt och totalt fel.

Kring 100 000 kvinnor uppger att de blir misshandlade varje år i Sverige. Men mörkertalet är stort. För kvinnor i åldern 15-29 år har misshandeln inte sjunkit under det senaste decenniet med mer än ett par procent. Det är vanligt att mördaren har missbruksproblem eller psykiska problem och att mord har föregåtts av misshandel. 

Här skrev jag tidigare om  mordet på Tova Moberg. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar