måndag 13 november 2017

Det segregerade Sverige

Också Kjell-Olof Feldt (s) som var finansminister fram till 90-talet i Sverige är bekymrad över utvecklingen i landet. Han skriver i tidskriften Kvartal om vad som har hänt. Hans beskrivning av utvecklingen är inte särskilt upprörande utan numera allmängods. Och stämmer väl överens med vad jag och andra hela tiden har fruktat. Det mest genomgripande året i utvecklingen med migrationen var naturligtvis år 2015. Då kom det 163 000 nya invånare till Sverige och regeringen blev tvungen att dra i nödbromsen. 

Landet har stora problem, som ska utvärderas nu under våren 2018. Beroende också på att det skulle dras en gräns gentemot sverigedemokraterna och fortfarande görs så. Deras beskrivning av verkligheten fick inte slå igenom för då skulle vi alla bli rasister. Ungefär som att åsikter är en smittsam sjukdom, som kunde drabba hela befolkningen. Denna syn på människor levde kvar sedan Nazitysklands tid.

Kjell-Olof Feldt som är bosatt i Nacka har hunnit bli 86 år har perspektiv i på utvecklingen i landet och han avslutar sin artikel så här: 

"Jag vill tro att man i ledningarna för alla riksdagspartier är medveten om att situationen i de så kallade utsatta områdena är en tickande politisk bomb, oberoende av vilka som lever där. De kriminella nätverken och deras inbördeskrig är det tydligaste men inte enda symtomet på vad främlingskap i det moderna och sekulariserade Sverige kan leda till. Det kan beskrivas som fattigdom och arbetslöshet men också ovilja att överge den moral och maktstruktur som bildas av en familj, en klan eller en kyrka. Eller för unga män av ett gäng som tjänar sina pengar på narkotikahandel. Främlingskapet förstärks av den diskriminering enklavernas invånare kan möta om de försöker ta sig in i det svenska samhället som jobbsökande, företagare eller studerande.
Min känsla, som kan vara fel, är att ömsesidig social och kulturell isolering mellan invandrare och infödda, ömsesidig misstänksamhet och rädsla, är på väg att skapa ett fattigare och farligare Sverige."

Han uttrycker sig försiktigt fast detta är vad varje invånare själv kan se numera. Det senaste är att fotbollsvärlden också har dragits in i de kriminella nätverken och läggmatcher kan ge miljoner till de som ger sig in i detta. Och att regeringen själv har erkänt att de har gjort fel. Problemet med segregering är inte längre något som Stockholm, Göteborg och Malmö drabbas av utan det finns sådana områden lite överallt. Förr kunde människor flytta från segregerade områden, men nu är risken att de blir kvar där hela livet.

Segregationen ökar i Sverige och det här
är siffror som inte omfattar
de senaste åren.
Faksimil från Dagens Samhälle. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar