torsdag 9 november 2017

Nog med det sexuella våldet

UPPDATERAT
Ja samhället trillar ihop och 456 kvinnor ur filmskådespelar- och teatervärlden träder fram i Svenska Dagbladet och berättar sina historier. Efter ett dygn fanns det 1 100 personer som hade och kunde berättat mer på internet. Men i den hemliga gruppen började förövare gå in och kommentera. Så gruppen fick lägga ned för inte ens där på sociala medier fick de vara ifred. 

Tystnadkulturen är utbredd säger de kvinnor som nu träder fram. Manliga stjärnor och regissörer geniförklaras och hålls om ryggen oavsett vad de utsätter kvinnor för. Vittnesmålen finns dock sparade och kommer att läsas upp på en scen vid ett senare tillfälle. "Utsattheten man som skådespelare kan känna går att likna vid känslan att stå inför en läkare eller psykolog."

Uppropet slutar med detta uttalande:

"Regissörer, ni har misslyckats. Producenter, ni har misslyckats. Produktionsbolag, ni har misslyckats. Teaterchefer, ni har misslyckats. Politiker, ni har misslyckats. Det är ert ansvar att se till att ingen blir sexuellt utsatt på arbetsplatsen.
Vi kräver att arbetsgivare (filmbolag, teatrar, bokförlag och tv-kanaler) slutar att skydda, anställa och tjäna pengar på förövare. 
Vi kräver nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld. Sexuella övergrepp eller våldsutspel ska ge konsekvenser i form av uppsägning. 
Vi kommer att ta stöd av alla de berättelser som vi har delat med oss av och har fått ta del av.
Vi kommer att fortsätta lyssna på varandra och stötta varandra.
Vi kommer inte längre vara tysta. 
Vi kommer att ställa de ansvariga till svars och låta rättsväsendet göra sitt jobb när det finns anledning till det. 
Vi kommer att lägga skammen där den hör hemma – hos förövaren och dem som skyddar honom." 
Jag måste säga att jag tycker inte att det går att jämföra känslan att stå inför en läkare eller psykolog med att bli överfallen som liten på väg hem från skolan som jag blev två gånger i Björkhagen där jag är uppvuxen. Har berättat om det flera gånger här i bloggen. Läkare eller psykolog söker man för att få hjälp och jag har fått det alla gånger jag har gjort det. Aldrig blivit förnedrad. Men att bli överfallen av idioter som liten sätter spår hela livet. Jag skrek och grät och slog mig fri båda gångerna. 
12:16
Så här skriver DN:s Johan Hilton om detta: 
"...många heterosexuella manliga skådespelare ofta tycks vilja överkompensera för fjolligheterna och överdriva sin maskulina dådkraft i mytbildningen om sig själva. Jag vet till exempel inte hur många kvinnliga erövringar som Mikael Persbrandt, Tommy Berggren och Thorsten Flinck redogör för i sina självbiografier. Till slut tappar man räkningen."
Och kulturminister Alice Bah Kuhnke har kallat till sig cheferna för Dramaten, Operan och Riksteatern i dag för att höra vad de har gjort de senaste veckorna mot denna tystnadskultur och vad de tänker göra. Hon menar att det måste till en konkret förändring. 
16:15
Än så länge har styrelserna för de olika statliga teatrarna kulturministerns förtroende, säger hon. Hon menar dock att tystnadskulturen måste förgöras. Och att det måste ske nu. Dessa nationalsceners styrelseordföranden är utsedda av regeringen och de ska också möta Alice Bah Kuhnke i dag. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar