söndag 19 november 2017

Diktatorn Robert Mugabe avgår efter 37 år

UPPDATERAT
Äntligen så beslöt Robert Mugabe i Zimbabwe att avgå nu när han är 93 år gammal och har suttit i 37 år som härskare. Han framträdde i TV och meddelade detta i dag. Han hade tidigare blivit avsatt som partiledare och han grät i dag över sin första döda fru och döde son. Han var från början en revolutionär och hyllades som en sådan, men makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut. En gammal sanning. I morgon har Zimbabwe en ny president. 

Efter 1997 har landet gått nedåt både i BNP och folk. Medellivslängden i landet är 39 år. Statsapparaten var hopplöst föråldrad med statsmonopol och allvarlig obalans i statens finanser. Att landet gav sig in i Kongos konflikter genom militär närvaro har inte förbättrat detta. HIV/Aids har tagit hårt på människorna i landet med stora vårdkostnader som följd.
20.11.2017
Äntligen verkar Robert Mugabe har insett att han måste avgå. Vilken såpa! Han höll ett långt tal i nationella TV:n i går och sade inte ett ord om att avgå, men nu måste han göra det före kl 11 i dag annars bli det riksrätt. Enligt CNN har han gått med på avgångsvillkor.  Han ska få full immunitet både för sig själv och hustrun och får behålla sina egendomar. Det är det senaste. Han vägrade säga att han skulle avgå i går och istället ville han träffa sitt parti om några veckor då det är kongress. Och han skulle leda denna kongress. Han sitter i husarrest sedan militären har tagit makten i landet. Mugabe frångick det skrivna talet i går och vägrade att säga att han skulle avgå. En katolsk präst sägs ha uppmuntrat den gamle mannen att göra så. 
21.2017
"Djuret" Mugabe måste gå. Riksrätt ska inledas. Nu när Mugabe själv är alldeles tyst om sin egen avgång. Zimbabwe är enat politiskt om att Mugabe måste bort från makten och i praktiken är det redan så. Märkligt med en sådan gammal man som vägrar inse verkligheten. Omgiven av dåliga rådgivare uppenbarligen. Tröttsamt. Men en rättslig process kan ta månader och Mugabe ska träffa sin regering nu i dag i sitt residens i ett gammelmans uppror mot hela befolkningen.
17:25
Mugabe har äntligen avgått sägs det. Är det sant? Är det verkligen sant? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar