lördag 13 juli 2019

Är det rätt att döda en tyrann?

Pappan hade under många år
misshandlat sina döttrar.
Faksimil från Google. 
Mikhail Khachaturyan hade under många år fysiskt och psykiskt utsatt sina döttrar för övervåld plus sexuellt våld. Mamman säger att hon våldtogs och var i hans våld utan att vilja gifta sig med honom, men hon kom papperslös från Moldavien som 17-åring. När hon försökte göra sig fri hittade han henne. Hon blev utkastad ur hemmet år 2015, hotad med skjutvapen. Efter många års misshandel. De tre döttrarna fick nog en morgon när pappan hade attackerat dem med pepparspray. Han hade somnat i sin stol och döttrarna tog pepparsprayen, en kniv och en hammare och dödade honom. 

Systrarna Maria, Angelina och Krestina var 17, 18 och 19 år när detta hände för ett år sedan. De menar att det var deras liv eller pappans det handlade om. De behandlades som slavar som skulle göra allt åt honom i hemmet. Om de inte lydde utan gjorde honom missnöjd blev de våldtagna. Han sköt också mot dem ibland och polisen har hittat kulor i väggarna i lägenheten. Grannarna har hört skrik, men det var inte deras sak att lägga sig i. Flickorna fick inte träffa sin mamma för det förbjöd pappan. Mamman försökte få polisen att ta upp hennes fall, men det gjorde de inte.

Jag skulle för modligen ha gjort som dessa flickor i deras situation eftersom våld i hemmet är svårt att få till rätten i Moskva där detta hände. Den yngsta systern åtalades inte för detta för hon ansågs psykiskt sjuk under angreppet, men de båda andra riskerar nu 20 års fängelse. Det här är ett problem inte bara i Ryssland utan i hela världen. Kvinnor kan behandlas som slavar. Den här familjen var kristen, men det som hände i den var totalt motsatt kristendom. Pappan var helt enkelt en tyrann och systrarna vill bli frikända. Det var självförsvar menar de. Pappan var våldsam och det var ingen idé att gå till polisen då skulle det enbart bli värre. De fick inte heller gå till skolan särskilt ofta. De hölls hemma för annars skulle alla se deras skador. Flickornas mormor säger att han var en knarkande kriminell, som var galen. En maffia boss. 

Pappan är nu postumt anklagad för pedofili mot barnen. Ett rättsligt förfarande är inlett. Våld i familjen anses i Ryssland vara en privat sak. Det ger endast böter om våldet bryter av armar eller ben. Mord mot kvinnan betecknas ofta som passionsmord och mannen går fri. President Putin har avkriminaliserat visst våld i familjen år 2017. Det är rätt att döda tyranner tycker jag när det inte finns någon annan hjälp. Jag känner delvis igen systrarnas situation, för jag blev tvungen att ta hand om min mamma och sköta hennes företag, när hon blev slagen sönder och samman av sin sambo i slutet av 60-talet. Hon kunde inte visa sig ute, för hennes ansikte var bevis för vad som hade hänt. Hon sökte inte läkarvård. Hon drog in mig i deras förhållande och vi höll tyst tillsammans om vad som hade hänt. Hon dog några månader efter denna misshandel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar