lördag 20 juli 2019

Svenskägd oljetanker beslagtagen av Iran

UPPDATERAT
Stena Impero, som är svenskägd, beslagtogs av iranska revolutionära styrkor i går på internationellt vatten i Hormuzsundet. Det var en provokation från Iran och också en annan oljetanker togs, men släpptes och läts fara vidare. Stena Impero är stationerad i London och har en besättning av 23 personer. 

USA:s försvarsminister Richard Spencer ska nu sända hundratals trupper, flyg och missiler till Saudiarabien för att bemöta Irans hot. Situationen blir mer spänd i världen genom det här. Den brittiska flottan har en fregatt i området och kommer att skicka en jagare. USA har infört ekonomiska sanktioner mot landet och president Trump sade att Iran är inte något annat än problem just nu. Rederiet i Sverige säger att Stena Impero följde alla regler när det beslagtogs av Iran. Stena Bulk säger på sin hemsida att de inte längre har kontakt med skeppet eller besättningen. Storbritannien har å sin sida beslutat att kvarhålla iranska tankern Grace 1, som missstänktes att exportera råolja till Syrien, vilket strider mot EU:s embargo mot Syrien. Tankern kan släppas om den inte fortsätter mot Syrien. Här skriver CNN om saken. 
22.7.2019
Nu ska Storbritannien skicka krigsfartyg för att skydda färden för oljetankers genom Hormuzsundet. Det blir lätt konfrontationer av sådana handlingar. Och Mellanöstern är en krutdurk när det gäller krig. 
Den här vägen måste en oljetanker ta
när den ska in i eller ut ur Persiska Viken,
men Iran låter dem inte vara ifred.
Faksimil från Daily Mail.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar