söndag 7 juli 2019

Midsommar en skräckfilm

UPPDATERAT
Filmen Midsommar skildrar en av våra största högtider på ett alldeles fasanfullt sätt. Den har redan släppts i USA och i Storbritannien och är gjord i Ungern utanför Budapest. Det är en drogfylld sektfilm som blir en mardröm i midsommarnatten. Ungdomarna hamnar i Hårga i Hälsingland. En gång vart 90:e år sker en särskild ritual. Filmen lär inte locka fler turister till Hårga, fast vem vet. Myten om Hårga säger att en speleman kunde få ungdomarna att dansa sig till döds. Jag känner dock personligen ingen längtan efter filmen. Jag brukar undvika skräckfyllda thrillers. Fast den här blir mer av svart komedi. Dock går det inte att låta bli att tänka att filmen ligger i tiden för den som följer nyheterna i Sverige. Premiär i Sverige den 10 juli, på onsdag.
10.7.2019
Filmen har fått goda recensioner för den ligger rätt politiskt sett i tiden. Så här skriver SVT:s okände recensent, hittar inget namn.
"Att tolka hedniska traditioner bokstavligen, på det mest fundamentala vis, blir här en farlig manifestation av det vi skulle kunna kalla nationalism. Det är inte svenskhet per se som skrämmer här, det är den bokstavstrogna tolkningen av den. Och de som ska straffas rituellt är förstås de som kommer utifrån." 
DN:s recensent Jacob Lundström är också positiv till filmen. Men anser att Midsommar handlar inte om Sverige, utan bara nästan. Vilken tur för oss! Det är en fantasi om Sverige, menar han.

Bilder ur filmen Midsommar.
Faksimil från facebook och instagram. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar