tisdag 9 juli 2019

Nihad Kassas fick lägenhet efter sex månader

UPPDATERAT
Visst är det fantastiskt att det går att få lägenhet i Sverige efter bara sex månader i landet. Nihad Kassas från Syrien har fått en lägenhet i Kungsbacka och är strålande glad och tacksam. Dessa lägenheter är specialgjorda för nyanlända invandrare och inga svenskar får bo där. Han tycker att det spelar ingen roll ifall hans granne är från Sudan för alla människor är lika. Men några svenskar ungdomar kommer han inte att se för de har kötider på bortåt ett decennium för att få en lägenhet. I Varberg är kötiden drygt 12 år. De får inte vara kräsna och tacka nej för då nollställs kötiden efter fyra nej i Kungsbacka. 

Det var diskussion runt detta tidigare i år när detta beslutades om invandrarbostäder, för det behövs integration. Det förstår inte Nihad Kassas för han och hans barn behöver någonstans att bo. Behovet tar slut där. För resten ordnar kommunen. Lägenheterna har bygglov på fem år, men sådana byggen har en tendens att stå kvar. Enligt kommunen har de fått ett ansvar från staten att ta hand om dessa människor. Så de måste göra det bästa av det. På sikt går det att planlägga hela området och göra detta permanent och då kan man i längden få in andra typer av medborgare i området, menar Kungsbacka kommun. Det hela handlar nu om 52 lägenheter i 13 flerfamiljshus. Vi gläds med Nihad Kassas, men visst är det märkligt att det har varit bostadsbrist i det här landet sedan innan jag föddes 1945. Det berodde på krig den gången också. Fast inte Sveriges krig förstås utan andra världskriget.
10.7.2019
SBAB konstaterar att ungdomar hindras i sin utbildning och att skaffa jobb eftersom de inte vågar flytta till nya orter. Omkring 42 procent har inte sökt en utbildning på grund av bostadssituationen, 39 procent har dragit sig från att söka jobb på annan ort, och cirka 37 procent har tackat nej till en ledig och lämplig utbildningsplats. Bostadsbristen påverkar också deras val i livet. Många säger att de har flyttat ihop med en partner snabbare än tänkt och att de har avstått från att skaffa barn. Se faktaruta nedan.

Faksimil från SVT.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar