tisdag 30 juli 2019

ASAP Rocky inför rätta


UPPDATERAT
I dag är det rättegång och den börjar med att afghanen kräver 139 700 kronor i skadestånd för kränkning, sveda och värk, förlorad inkomst och utseendemässiga skadeföljder. Vid misshandel och rån brukar skadeståndet ligga kring 10 000-15 000 kronor. Här rånades ingen. Bara misshandel. ASAP Rockys mamma var där och det var sammanlagt tolv medlemmar av familjen närvarande när rättegången startade. 

Som väntat förnekade ASAP Rocky brott även om han medgav vissa delar av vad som hände. Han menar dock att det var självförsvar. Afghanen fick revbensskador och hade också en sned näsa, men sjukhuset kom fram till att det var en äldre skada. Han hade även sår på armarna. Det verkade som han hade blivit skuren med något vasst föremål.

Först visades en film på förmiddagen från en restaurang inne i Stockholm. Utanför restaurangen finns afghanen och han knuffas. Han fortsätter att knuffa sällskapet och blir knuffad tillbaka. Livvakten tar tag i afghanen och lyfter bort honom från sällskapet. Men afghanen och hans vän följer efter. Vittnen som åt på restaurangen upptäcker vem ASAP Rocky är och då börjar de filma. En film till visar att ASAP Rockys sällskap försöker få bort afghanen och säger åt honom att gå iväg. 

De som lyssnar i säkerhetssalen får höra att flera SMS har skickats där det sägs att videon som ligger på instagram är redigerad. Ett beslut fattat av ASAP Rocky. Hans mobiltelefon har inte hittats. Rockys advokat undrar om en flaska har använts. Jo i början av att afghanen kastas och när han ligger på marken, säger åklagaren. Nu tar tingsrätten paus för lunch och rättegången återupptas om ett par timmar.
13:40
Den målsägande afghanen är på plats fast han tidigare hade planer på att åka till sin systers bröllop i Iran. Därifrån han flydde för han var hotad. Hans vän som var med sitter i häktet för nya brott som han har begått. Stöld från affärer. Dock ska han vittna här i rättegången. Förra gången denne afghan var inför rätta för stöld ville åklagaren utvisa honom, men brotten var inte så allvarliga så det blev inget av med det. Fast rätten konstaterade att han hade som livsstil att begå brott och säkerligen skulle fortsätta att försörja sig på detta vis. Så trist att ASAP Rocky ens brydde sig om dessa båda.
15:12
När den målsägande afghanen slängdes till marken finns inte något glas där, säger målsägandens advokat och ändå fick han svåra skador på armen från skärsår, som han visar domaren. Det blir bestående ärr av dessa. Men livvakten hade anledning att säga till målsägande eftersom de inte lämnar ASAP Rocky ifred. Det är möjligt att afghanens skador har tillkommit genom att ASAP Rocky har trampat på hans arm och han har haft glas under skorna. Försvarsadvokaten menar att det var målsägande och hans vän som startade bråket och att de måste försvara sig. Rättsläkaren vet inte om armskadorna har kommit till genom att han har skurits med glas eller att någon har trampat på honom eller om det låg glas på gatan.
16:14
Den målsägande afghanen ville ringa polisen för att de andra hade varit elaka och tagit hans hörlurar. Han visste inte vilka de var. Han ville ha tillbaka sina hörlurar. Han säger att två av de åtalade hade flaskor i händerna. Dock inte ASAP Rocky. Två av dem högg honom med flaskor, menar han. En flaska träffade på höger sida av bakhuvudet, säger han. Rättsläkaren hittade dock inte några skador där, vilket berodde på att vårdpersonalen inte tog honom på allvar, menar afghanen. Skadorna på armarna fick han också av trasigt glas. 
16:43
När han låg på marken och alla fyra slår och sparkar på honom känner han att han kommer att dö. Någon ringde en ambulans. Han vet inte vem och ASAP Rocky med sällskap försvinner. Han hade så ont på kvällen och natten att han inte kunde sova. Blodfläckar i sängen på morgonen. Han kunde heller inte ha kvar sitt jobb för han hade skadade händer. Numera känner han sig "inlåst i sitt hem". Han har blivit smutskastad av ASAP Rocky och hans sällskap. Han skulle ha rest bort, men blev tvungen att ändra sina planer. Rättegången avslutas så för dagen och kommer att fortsätta på torsdag och fredag. Det kan bli så att Rocky får tre månaders fängelse och villkorligt. Då kan han lämna Sverige på fredag. Han har redan suttit så länge i häktet.
1.8.2019
Önskemål har inkommit från den amerikanska ambassaden att ASAP Rocky ska få bo på hotell istället för att sitta häktad. Visst! Låt honom ta in på Grand Hotel. Det vore fint! Då skulle Sverige verkligen visa att det är skillnad på kändisar och vanliga andra människor. Riksåklagaren har avvisat detta önskemål. 
2.8.2019
Åklagaren kräver sex månaders fängelse för ASAP Rocky och domen kommer att meddelas inom två veckor.
19:26
ASAP Rocky och de medåtalade släpps ur häktet. Dom meddelas den 14 augusti. Han är släppt med fulla rättigheter och med sitt pass, vilket betyder att han kan lämna landet, vilket jag trodde skulle ske. 
3.8.2019
Roligast var att den amerikanske diplomatiske person Robert O´Brien, som brukar förhandla med regeringar om frisläppande av gisslan, bevakade rättegången. Det var han i egenskap av en sådan ambassadör, som ville att gänget skulle släppas och få bo på hotell istället för häktet. Han skrev ett brev om detta. På presidentens order förstås. CNN berättar det här.  ASAP Rocky fick ju ändå snabbspår genom häktet och rättegången. Och sedan tog han sitt privata jetflygplan hem. Ordningen återställd.


Här skrev jag tidigare om detta. 


ASAP Rockys mamma Renee Black
 klädd i vitt och lila anländer till
tingsrätten i Stockholm.
Faksimil från SVT. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar