måndag 8 juli 2019

Olle Wästberg faller ur retoriken mot sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson (sd) inledde sitt tal med att citera författaren Vilhelm Moberg i går. "Sverige är vårt, det är sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra." Citatet är ur "Svensk strävan" utgiven 1941 av Försvarsstaben. År 1941 så var befolkningen i Sverige inte större, men att det var så få invånare läggs nu sd till last. Hans citat från Vilhelm Moberg var mycket längre och ni kan höra och se det här. Han fortsatte med att citera en 70-årig kvinnas brev till honom. Hon hade röstat på socialdemokraterna hela sitt liv, men det gick inte längre att göra så. Hon kände inte igen sig i Sverige. 

Men citatet Jimmie Åkesson läste upp gör att han anklagas för att ta bort alla icke-svenskar ur landet. Då har plötsligt en massa miljoner invånare i Sverige räknats bort. Jag har gillat Olle Wästberg, som ju har varit chefredaktör på Expressen. Han har länge varit min vän på internet och jag har fått hans rapporter från USA. Men nu har han också ramlat ur retoriken och befinner sig på en låg nivå. Han tweetade i går och Annika Strandhäll (s) tar upp hans tweet. Henne har jag förlorat hoppet om, för hon attackerar också 40-talister utan att veta vad hon säger precis som finansminister Magdalena Andersson. Och hon menar att Jimmie Åkesson kommer påstå att det var Vilhelm Moberg. "Det är precis det han kommer säga", twittrar Annika Strandhäll. Hon menar på fullt allvar att han har hittat på det själv. Blockering i huvudet av hat. Och en sådan okunskap att jag blir alldeles bestört över att en minister är sådan. Hon har inte ens lyssnat på talet.

Och tidningen Arbetets ledare av Lina Stenberg menar på allvar att alla icke-svenskar utesluts ur befolkningen i hans tal. Ja, det är väl i så fall jag också som utesluts för jag föddes 1945 efter att Vilhelm Moberg hade skrivit detta. Logikens kullerbyttor är många i dessa hatets tider. Och dessa belackare utesluter alla de drygt 17 procent av väljarna som röstade på sverigedemokraterna år 2018. Fast detta är ett land som har demokrati. 


Owe Nilsson som är på TT (Tidningarnas Telegrambyrå)
 försöker upplysa Annika Strandhäll
och Olle Wästberg om att Jimmie Åkesson citerade Vilhelm Moberg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar