tisdag 2 juli 2019

De skyldiga politikerna uttalar sig om de kriminella

UPPDATERAT
Ulf Kristersson (m) sade i går att det är extremt med skjutandet för ett land som inte är i krig. Enligt Stefan Löfven (s) måste staten agera kraftfullt efter att våldet visat sitt fula ansikte. Dessa båda står i spetsen för de partier som har orsakat allt detta våld under många år, men nu i dag ska en utredning överlämnas till inrikesminister Mikael Damberg (s) som föreslår att innehav av skjutvapen och sprängmedel ska försvåras. Som om de kriminella skulle bry sig. 

Enligt polisen används militära skjutvapen, så visst är det krig och har varit så länge. Rikspolischefen Anders Thornberg säger att för varje ung man som blir skjuten står 10-15 nya som vill kliva in i gängen. Men menar att man inte har tappat greppet om gängen trots att läget är allvarligt.

Nog känns det som om ingenting de gör varken polis eller politiker och myndigheter spelar någon roll. Utvecklingen sköter sig självt och så länge det finns ny kanonmat att tillgå och stora pengar att tjäna på kriminalitet kommer detta att fortsätta. Snabba cash hette en bok som kom ut 2006 och som blev film 2010. Snabba cash där för både författare och filmmakare. Intäkterna för filmen blev 56 miljoner. Snabba cash handlar om den serbiska maffian, men den är sedan länge överspelad. Nu när så många länder har blivit importländer för Sverige.

De nya ligorna har medlemmar från Mellanöstern och Afrika. Det finns 76 kriminella gäng enligt en kartläggning som gjordes förra året. Detta i storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg. Det handlar om cirka 800 personer, som ofta har vuxit upp tillsammans och blivit kriminella. Det talas inom gängen om broderskap och tillhörighet, men det kan skifta eftersom allt handlar om pengar och heder och gamla vänner kan bli dödsfiender. Det gäller att ha ett stort våldskapital att vara beredd att hota, skada och döda.

Det finns fortfarande enklaver i Sverige där svensk lag inte råder. De utsatta områdena i Sverige var 60 i polisens senaste rapporter över dessa. Den största delen kriminella i gäng är invandrare i första eller andra generationen. Brottsligheten gör att medborgarna inte får tillgång till demokratiska institutioner för det är gängen som bestämmer i utsatta områden och polis, ambulans eller brandkår är inte välkomna. Gängen är multinationella och ser sig inte som en del av det svenska samhället. 

Fyra typer av kriminella har Amir Rostami vid Institutet för framtidsstudier hittat i sin avhandling över dessa. En del ser sig som entreprenörer och det ytliga målet är att bli rik och skaffa statusprylar. Andra är som profeter och är lojala mot sina gängmedlemmar och är omtyckta ledare för ett mindre gäng. En tredje typ är realisten eller pragmatikern som inte har några långsiktiga mål utan använder våld för att uppnå något kortsiktigt. Den fjärde sorten är den kriminelle som ser sig som offer för omständigheterna. Han råder inte över dem och känner sig inte välkommen i samhället.

De multietniska kriminella är också multikriminella och skiftar mellan att begå rån eller syssla med penningtvätt, handla med knark eller sälja vapen. De är rotlösa och har inga normer. Poliskommissarie Anders Göranzon insatschef vid operation Fenix (har funnits sedan 2014) säger att den gemensamma nämnaren är kärlekslöshet i familjerna där de växer upp. Invandrare har ofta arbetat hårt och inte haft tid för sina barn. Men samhället klarar inte att ge barn kärlek, det måste föräldrarna göra i första hand. 

Dessa barn som vuxit upp utan kärlek är extremt lättkränkta och impulsiva och det beror av bristen på tillit. De bygger sin tillvaro på heder och respekt, men känner ständigt upplevda kränkningar. I den kriminella världen där polisen inte finns måste varje tänkbar kränkning tas på djupaste allvar för djungelns lag råder. Småsaker kan skapa konflikter, som kan växa och bli dödliga.

Vad ska politikerna då göra? Jag tycker de ska sluta att se människor som kapital, att folket är de som ska ordna pengarna till dem genom skatter. De lever som om de vore ledare för ett elitgäng, där pengar och makt betyder allt. Och väljarna är den namnlösa skara de ska utnyttja. Vad de än säger känns ytligt och tunt, men vad de gör är desto mer avslöjande. Samhället i Sverige är sönderfallande och har varit det i årtionden, men någon handlingskraft mot de djupa problemen finns inte. Det hänger inte på politikerna längre för de håller upp fingret i vinden och känner vart den blåser. Det är folket självt som måste reagera och säga stopp.
4.7.2019
Rikspolischefen Anders Thornberg ser inget slut på skjutningarna. Vi får ha det så här åtminstone 5-10 år till. Det finns så många nya unga som vill träda in i gängen. Det är som i USA på 30-talet och situationen här är skapad av politikerna. Vänstern har hojtat länge om 30-talet och tror fortfarande att det är några hundra nazister som hotar landet. Nej det är alla människor som har importerats och som inte tror att de kan tjäna pengar genom att jobba och få några vanliga liv. De satsar på knark och kriminalitet istället.
16:29
Nu vill regeringen förbjuda rasistiska organisationer. De menar nazisterna och där håller jag helt med dem. De borde ha förbjudits för länge sedan. Men finns det inte fler rasistiska organisationer?


Det blev 37 mördade med skjutvapen år 2017.
Det blev 45 dödsoffer för skjutningar år 2018.
Hur många blir det i år?
Till och med juni är 22 offer för dödliga skjutningar.

Faksimil från SVT.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar