tisdag 9 juli 2019

Asiatiskt par födde fel sorts barn

Vilken mardröm när ett asiatiskt par i Kalifornien, USA försökte få barn genom provrörsbefruktning av egna ägg plus spermier, men sedan födde fel sorts barn. De var inte asiatiska och inte heller släkt varken med sina föräldrar eller varandra enligt de DNA-test som gjordes. 

Paret, som är från Queens i New York,  betalade 100 000 dollar - närmare en miljon kronor - för att få dessa barn. Kliniken i Los Angeles framställde sig som "ett Mekka för medicinsk reproduktion" och föräldrarna reste dit. Provrörsbefruktning görs genom att moderns ägg befruktas av faderns spermier utanför kroppen och embryon sätts sedan in i den blivande mamman. Detta gör att barnen kan bli friska och föräldrarna får välja kön. Men inte heller könet blev rätt i det här fallet. De fick två pojkar, men ville ha flickor. Föräldrarna blev tvungna att lämna över pojkarna till de biologiska föräldrarna som också var patienter på kliniken. Detta sedan den asiatiska mamman genomgått kejsarsnitt i mars i år.

Mamman blev således en ofrivillig surrogatmamma och föräldrarna fick dessutom betala dyrt för det. De stämmer nu kliniken CHA Fertility Center i Los Angeles. Detta var naturligtvis ett fruktansvärt misstag av kliniken och de stackars föräldrarna måste verkligen ha fått en chock. De orkade inte berätta för omgivningen vad som hade hänt dem och enligt stämningen har de fått permanenta känslomässiga skador av det som hände. Vad som skedde med deras egna embryon vet inte kliniken och heller inte föräldrarna. 
Världens första provrörsbarn
är brittiska Louise Brown.
Hon föddes 1978.
Faksimil från youtube. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar