fredag 19 juni 2015

Danmarks skifte till verkligheten

UPPDATERAT
När det gäller det danska valet så blev journalisterna i Sverige besvikna. De hade hoppats på fortsatt vänstervind i Danmark, men det blev det inte. Den danska borgerliga segern säkrades av Dansk Folkeparti, motsvarigheten till sverigedemokraterna i Danmark. Det blev landets näst största parti. 

Högerliberala Venstre tappade över sju procent mot förra valet för fyra år sedan i Danmark. Det blir ändå Lars Lökke Rasmussen, som kommer att bli statsminister igen. Dansk Folkeparti fick drygt 21 procent av rösterna och Danmark ligger lite före Sverige där. Men i nästa val kan detsamma hända här i Sverige. Stefan Löfven skulle dock aldrig prata på samma sätt som socialdemokraterna i Danmark om invandring.

I Danmark pratar alla partier öppet om problemen med integration, brottslighet och islamism. Danmark är småborgerligt, romantiskt och rebelliskt om man jämför med Sverige, som i långliga tider har dominerats av storföretag och fackföreningar. Vi har också alltid trott på överheten ända sedan Gustav Vasa blev kung och tilltron till experter och statliga lösningar har varit stor. Men detta håller på att luckras upp här också. 
20.6.2015
Nu börjar förhandlingarna om regeringsmakten i Danmark. Det är Lars Lökke Rasmussen, som har fått uppdraget att bilda regering, men Dansk Folkeparti har krav för att eventuellt stötta regeringen. Eller sitta i den. De är ju större än Venstre. Partiet vill ha en hårdare linje mot EU, fler gränskontroller, förändringar i invandringspolitiken och större offentlig sektor. Ännu är inte något alls bestämt, men troligen kommer de båda partierna att regera tillsammans.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar