måndag 15 juni 2015

Här hittades Lisa Holm

UPPDATERAT
Det var vid ladan till höger på bilden som Lisa Holms döda kropp hittades. Skärmavbild nedan från Skövde Nyheter. Ladan ligger en kilometer öster om det kafé där Lisa Holm arbetade. Gården heter Martorp. De tre som sitter anhållna är från Litauen. De är släkt. Kvinnan är gift med en av bröderna och har varit det sedan slutet på 2012. Bröderna är 35 och 31 år gamla och kvinnan 34 år. De har varit aktiva på facebook. Senaste inlägget från den yngre brodern var i onsdags i förra veckan. Kvinnan har ett ryskt namn och ryskt ursprung. Den yngre brodern är också gift. Senast i morgon måste de begäras häktade. Här skrev jag tidigare om detta 
12:16
Namnen på de misstänka är nu släppta och samtidigt har deras facebook-sidor raderats. Vi lär få veta inom kort om de begärs häktade. Alla tre är som grannarna säger vanliga med trevliga utseenden. Men mördare kan se ut hur som helst.
16:16
Åklagaren kan begära en utredningshäktning på en vecka ifall denna stora utredning inte hinner leda fram till tillräckliga bevis. Fortfarande jobbas det febrilt för att ordna allt. Häktningsframställan måste fram till Skaraborgs tingsrätt klockan 12 i morgon senast. 
17:00
Jo vi får besked i morgon om det blir en häktningsframställan då eller inte. Det vore ytterst märkligt om åklagaren inte begär dessa personer häktade. Men vi får se. En del sociala medier hade satsat på häktning tydligen, men fick kalla fötter, eller blev hackade. För nu är namnen i stort sett borta från internet. Det är inte särskilt okej att släppa namnen i några medier innan de ens är häktade.
16.6.2015
Det var när polisen var på väg att se på det fynd Missing People hade gjort (sägs vara kläder) som de såg de tre nu anhållna uppföra sig märkligt. Då beslutade patrullen att prata med dem istället för att åka till fyndet. Och detta ledde till anhållandet. Fast Missing People säger att det var de, som såg de anhållna uppföra sig märkligt, och att de ringde polisen. Konkurrens tydligen om vem som såg vad och vad som ledde till vad. 
8:43
Det kommer att bli häktningsförhandlingar, säger åklagaren Lars-Göran Wennerholm och minst en person kommer att begäras häktad. Han har fram till klockan 12 på sig att lämna in begäran om häktning.
9:12
Samtliga begärs häktade på sannolika skäl för de brott, som de har anklagats för. Det betyder att misstankarna har stärkts. Häktningsförhandlingarna för de tre hålls i eftermiddag. 
12:18
Enligt familjen i Litauen är de oskyldiga. Det var den äldste sonen, som hittade handsken i ladan. Det första fyndet efter Lisa. De hade hört av sig till mamman hemma i Litauen på måndagen den 8 juni och berättat att han hade hittat handsken och att han hade tagit upp den och sedan lagt den där igen och anmält detta till polisen.
15:03
Den yngre brodern är häktad på sannolika skäl misstänkt för delaktighet i mord. Han är häktad med restriktioner, får inte följa fallet i medier. Åtal ska väckas senast 30 juni. Men detta datum kan flyttas fram. Det finns risk för att han flyr eller försvårar utredningen på fri fot. Finns också risk för fortsatt brottslighet, enligt tingsrätten i Skaraborg. Den yngre brodern är således 31 år och heter Aivaras Bilevicius och är från Litauen.
17:34
Kvinnan anses skäligen misstänkt för brottet grovt skyddande av brottsling. Den lägre misstankegraden. Hon ska vara häktad i en vecka med restriktioner. Sedan måste starkare bevisning framläggas. Hon är således gift med den äldre brodern, som nu står på tur för häktning. Hon heter Irina och är ursprungligen från Ryssland. Såg helt förstörd ut i rätten. Åklagaren ska lägga fram ytterligare bevisning så fort han har den, sade Skaraborgs tingsrätt. Skräckversionen är att hon inte visste något, tycker jag. 
19:05
Den äldre brodern är häktad på sannolika skäl misstänkt för delaktighet i mord, den högre misstankegraden. Det kan tyda på att åklagaren inte vet vem som har utfört mordet, utan att båda får anses delaktiga. Vi får hoppas att de inte kan skylla på varandra och går fria. Det vore otäckt. Mannen heter således Nerijus Bilevicius, är 35 år gammal och från Litauen. Men vi får hoppas att det hela utreds ordentligt. Båda bröderna är således misstänkta för mord. 

Här kan ni se Skaraborgs tingsrätts pressmeddelande om detta. Och här om den 35-årige mannen. Samt om kvinnan. 
17.6.2015
Jaha ja det skulle ha varit häktad för mord, inte delaktighet. De båda är misstänkta för mord, men rådmannen uttryckte sig fel. Brottet han ville ha det till finns inte. Och det började spekuleras om vad det var för ett brott de var misstänkta för: jo mord.
18.6.2015
Och kaféet kommer aldrig mer bara att vara ett kafé. Det är en minnesplats. 

Ett japanskt körsbärsträd är planterat bredvid kaféet till minne av Lisa Holm.
Det här trädet fotograferades av min avlidne sambo Olle Blomkvist.
23.6.2015
Kvinnan släpps nu fri. Hon är inte längre häktad. Men hon är fortsatt misstänkt för inblandning. Det var åklagaren som beslutade att hon inte längre behöver vara häktad. Han begärde ingen omhäktning. Eftersom kvinnan är gift med den äldre brodern är hon svår att åtala. Bevisningen handlar om att hon har ju varit i närheten av honom och bevis för att hon är absolut skyldig är svåra att få fram. Det räcker inte enbart att hålla tyst om något, utan det måste vara aktiva handlingar, som att hon har gett dem alibi eller hjälpt dem att gömma saker.
17:03
Bägge bröderna är fortsatt häktade för mord på Lisa Holm. Det behövdes ingen muntlig förhandling om detta enligt hovrätten. 
24.6.2015
Här berättar familjen om Lisa. De kan inte förstå att hon är borta. Familjen lever mitt i en mardröm. Krama era barn mycket och ofta, säger de. Man vet aldrig när de är borta. Begravningen blir den 7 juli i Säters kyrka kl 13 i Skövde och alla är välkomna, men familjen vill inte att media är med i kyrkan.
26.6.2015
De båda bröderna överklagade sin häktning till högsta domstolen, men den instansen medger inte något prövningstillstånd, vilket gör att de är fortsatt häktade på sannolika skäl såsom hovrätten redan har bestämt.
30.6.2015
Åklagaren anser att den yngre brodern inte längre är misstänkt på sannolika skäl. Därför blir han fri i dag. Dock har bevisen mot den äldre brodern stärkts, enligt åklagaren och därför vill han att han är fortsatt häktad. Den yngre brodern är fortsatt misstänkt. 
17:30
Den äldre brodern är omhäktad. 
3.7.2015
Han överklagade häktningen till hovrätten, men denna rätt vill inte ta upp målet, således blir han häktad en månad framåt. Hans stackars mamma har varit på sjukhus. Hon kan överhuvudtaget inte tro att han är skyldig och själv säger han att han är absolut oskyldig.
7.7.2015
Begravningen kunde följas på storbildsskärm utanför kyrkan för de som inte fick plats inuti den i dag. Här är direktrapporten från Skövde. 
20.7.2015
Lisa Holm dödades inte där hon hittades och de tre misstänkta finns på bild när de lämnar eller hämtar något en bit in i terrängen, när de har parkerat sin bil vid vägkanten. Bilden togs av en slump. Misstankarna mot den som nu sitter häktad har stärkts och 35-åringen kommer att bli begärd omhäktad när hans häktningstid går ut om en vecka. Åklagaren menar att det är rätt person som sitter i häktet. Det finns direkta spår mellan honom och Lisa Holms kropp eller ägodelar, som han inte har kunnat förklara. Teknisk bevisning således. Fler detaljer kring detta är att vänta.
21.7.2015
Rättegång väntas att bli redan i september, säger åklagaren, för det känns tryggt med alla bevis i fallet.
28.7.2015
Som väntat omhäktades 35-åringen i dag. Häktningsförhandlingen gick snabbt beroende på att åklagaren lade fram ordentliga bevis. Den nya häktningstiden sträcker sig till den 25 augusti. 
16.8.2015
Här har Expressen markerat den väg längs vilken den bortrövade Lisa Holm har förts till huset där hon hittades. Fortfarande är 35-åringen den som är huvudmisstänkt för brottet. Hans yngre bror och hustru är fortfarande skäligen misstänkta, men bevisen är inte tillräckliga. Nuvarande häktning av 35-åringen går ut den 25 augusti, men som jag skrev ovan rättegången blir inte då utan i september. Så häktningen kommer att förlängas.
25.9.2015
Mumma för kvällspressen med spekulationer eftersom rättegången inte ens blir i september utan är uppskjuten till oktober. Plus att TV4:s nya program om brott i går gick ut och pratade om kvävning som dödsorsak. Ja, det är ett vitt begrepp, men polisen tänker specificera det lite mer och pratar om en snara. Ett udda mord. Jo det har vi begripit hela tiden eftersom ingen erkänner någon gärning alls. Alla är oskyldiga. 
5.10.2015
Det blir enbart en åtalad för mordet på Lisa Holm. Brodern och hustrun slipper åtal. Endast 35-åringen blir åtalad och ställd inför rätta för mordet på den 17-åriga flickan.
6.10.2015
Åtalet kommer att bli av den 21 oktober. Om inte ännu mer förlängningar av utredningen begärs.
19.10.2015
Det blir på fredag den 23 oktober som rättegången mot 35-åringen inleds. Den anhållne och misstänkte för mordet försökte tillsammans med sin bror stoppa Missing People när de genomsökte den gård där de båda bröderna arbetade. Polisen meddelades och efter diskussion gick sökandet vidare. Men de försökte inte bokstavligen mota bort dem utan ifrågasatte att Missing People skulle leta där, för det var redan ett genomsökt område enligt bröderna. Där i området hittades senare Lisa Holms mopedhjälm och jacka. Den yngre brodern och hustrun till 35-åringen är inte längre misstänkta för något. Det har inte gått att styrka att de var medskyldiga till att dölja brottet. Familjen Holms advokat säger att Lisa Holm inte var ett utvalt offer. Det kunde lika gärna ha blivit någon annan, menar han.
23.10.2015
Det är helt fastställt att 35-åringen hängde Lisa Holm i en snara, som fanns kvar kring hennes hals när hon hittades. Han har också tejpat för hennes mun och näsa. Det finns dna-spår på henne, blod från honom. Han har uppfört sig märkligt efter mordet. Det säger hans bror och hans hustru har berättat att hon tvättade hans byxor på kvällen samma dag som mordet ägde rum. Han själv nekar till allt och säger att han inte har träffat henne eller sett henne. I hans dator har sexuella bilder av bundna kvinnor hittats. Lisa Holms kläder var i oordning, men hon har inte utsatts för sexuellt våld. 
3.11.2015
Hustrun vittnade i dag per telefon i tingsrätten. Hon har ändrat sina uppgifter. Hon säger nu att hennes man kom hem sista gången 18.45 cirka. Tidigare har hon sagt att han kom hem vid 16.30 och stannade hemma sedan. Nu menar hon att hon var som i en dimma då när hon förhördes dagarna efter att Lisa Holm hade försvunnit. Vid 11-tiden bröts förhöret för då var tolkens tid slut och en ny tolk behövdes. Förhöret ska återupptas vid 13-tiden. Frun har ingenting att förlora på att säga sanningen eftersom hon är avförd från utredningen.
12:39
Det blir ingen fortsättning på förhöret med hustrun till den åtalade för både åklagaren och försvarsadvokaten säger sig sitta nöjda. Hustrun har kunnat ljuga hur mycket som helst eftersom hon inte riskerar något. Hon vittnar inte under ed. Hon har varit beroende av sin man för sin försörjning. Att hon vittnade uppfattar åklagaren som ett sista desperat försök att få mannen fri. Åklagaren yrkar på livstids fängelse. 
8.2.2016
Han blir dömd till livstids fängelse också i hovrätten. Nerijus Bilevicius är därmed mördaren och det finns inte någon annan som har berövat Lisa Holm livet. Hovrätten var enig i sin dom. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar