måndag 1 juni 2015

Här bor journalisterna

Nästan hälften eller 45 procent bor i Stockholms län och allra tätast befolkat är Söder i Stockholm, där var hundrade invånare är journalist. Detta är nu inte så märkligt. För att befinna sig i närheten av jobben och för att kunna vara på språng så behöver de bo i Stockholms innerstad. Det är svårare att som jag eller min sambo har gjort bo ute på Värmdö. Det blir långa resor och långa arbetsdagar. Jag minns att en del reportrar på DN i stort sett bodde på redaktionen för att alltid vara till hands för nyheter. 

Och om det hände något stort, som när Palme blev mördad, då åkte journalisterna in till jobbet även om de inte jobbade. Det var trösterikt att ha kollegor omkring sig. Att ta itu med sorgen genom att göra något. Genom att beskriva den och prata om den. Journalister har stort behov av kommunikation inom gruppen. Självklart måste journalister bo där det finns medier och det finns det inte i alla delar av landet. Och naturligtvis måste journalister bo där makten finns. Journalisters uppdrag är att vara en tredje statsmakt och granska politiker och andra makthavare.

Undersökningen räknar upp elva kommuner, som Gnosjö, Ockelbo, Laxå eller andra små orter i landet, som har kring 3-4 000 invånare och där det heller inte bor några journalister. Jag är förvånad över att det ändå finns journalister, som är mantalsskrivna i alla de andra 279 kommunerna. Det är ju väldigt bra. I Värmdö bor det enligt undersökningen 80 journalister. Det blir två journalister per tusen invånare, vilket är en överrepresentation det också. Det borde ha bott 55 stycken här om det skulle ha varit jämnt fördelat. Fler journalister än någonsin utbildas samtidigt som DN har ungefär 300 anställda. Svenskan kring 270, SVT cirka 1 100 och antalet journalister som är med i Journalistförbundet totalt är uppemot 18 000. 
Murvelns rykte har varit dåligt.
Kan bli det igen med neddragningar på medier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar