onsdag 17 juni 2015

Flyktingar en storindustri

Lala har betalat 60 000 för sig själv och 80 000 per barn för att komma till Sverige. Hon har två barn. Adnan har betalat 60 000 för att ta sig över Medelhavet och sedan tagit sig vidare till Sverige. Milad blev lurad och fick betala sammanlagt 160 000 för att ta sig till Sverige. De tre befinner sig här och väntar på att bli godkända som asylsökande. De är alla flyktingar från Syrien. Men passen har de inte längre. De behöll flyktingsmugglarna eftersom de går att sälja.

Även här i Sverige blir de erbjudna att betala på flyktingförläggningarna för att få hit sina släktingar. Det finns nätverk som sysslar med detta. När deras släktingar har kommit är det dags att betala resan hit. Det tar ungefär ett år att få uppehållstillstånd i Sverige för de som kommer eftersom trycket på Migrationsverket är så stort.

När flyktingarna har betalat så stora summor för att komma hit kan man kanske förstå att de vill ha bättre service än de ibland får. Att de blir sura när de måste bo trångt och städa själva. Och att de ibland vägrar att gå med på boenden ute på landsbygden. De som är vana vid stan. När de har hört att här får de lägenhet och allt betalt. Så var det för några år sedan, men nu är det bostadsbrist och själva asylprocessen är mycket längre.

Enligt Amnesty så lämnas världens flyktingar åt sitt öde. Konflikterna i Mellanöstern i Afrika och Asien har skapat miljontals flyktingar, som ingen vill ta hand om. Det är ledarna i världens fel och också de länder som för en avog flyktingpolitik. Enligt Amnesty. Från Syrien har fyra miljoner flytt. Nittiofem procent av dessa finns kvar i närområdet i Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten.

Förra året flydde 170 000 över Medelhavet till Italien. I landet har flyktingarna skapat spänningar eftersom de inte kan ta emot fler i södra delen av Italien. De norra delarna nekar dock till att ta emot flyktingar. Österrike har slutat att behandla asylsökningar. Landets asylprocess har varit så snabb att fler och fler sökt sig dit. I år har drygt 14 000 sökt sig dit. I Finland har hitintills drygt 2 000 sökt asyl i år. Rekord! I Sverige ligger siffran på omkring 24 000, som synes nedan. Men siffrorna viker nedåt jämfört med 2014, för att flyktingarna från Syrien är färre. Migrationsverket räknar dock med att minst 90 000 asylsökande ska komma hit i år.

I Sverige är flyktingar också en storindustri eftersom de som tar hand om flyktingar gör stora vinster. I Mölndal betalades ett privatföretag med en etta drygt 46 500 i månaden för att ta hand om ett flyktingbarn, som är över 18 år och går i skolan. Vinsten ligger kring tusen kronor per dag. Allt går på skattebetalarnas statliga nota. Och i samma Mölndal låter man en 13-årig pojke vara hemlös. Då när kommunen själv ska hjälpa till.


Bilden från Migrationsverkets statistik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar