söndag 21 juni 2015

Grekland upprepar 30-talet

UPPDATERAT
Ingenting har hänt tydligen sedan Grekland råkade in i kaos på 30-talet. Jo skillnaden är att omvärlden inte har drabbats av en ekonomisk katastrofal nedgång liknande den, som uppstod med börskraschen år 1929. Men den grekiska kulturen, som går ut på att fortsätta tills det brakar och sedan dansa på stränderna är likadan. Jag vet greker, som hade emigrerat till Sverige och som varje semester sjukskrev sig för att kunna ha kvar semestern, fast de åkte till hemlandet. De var kommunister förstås. Denna mentalitet fungerar inte ekonomiskt när ett helt folk ägnar sig åt det. 

Men EU har råd att bli av med Grekland. Naturligtvis. Ge inte landet fler lättnader för guds skull. Varför ska vi här uppe i norr betala och betala, för att de ska kunna slösa bort våra pengar? Detta Grekland, som egentligen skulle kunna ha så lätt att försörja sig självt. Med sitt fina klimat. De behöver bara tjäna ihop till brödfödan och sitta på kaféerna resten av dagarna. Om det inte var för kaoset mellan extremer i politiken skulle de kunna ha det fantastiskt, men det hindras ständigt av den politiska kampen mellan kommunister och fascister, som har pågått sedan andra världskriget och ännu tidigare.

Den europeiska centralbanken har skjutit till pengar så att bankerna i Grekland kan öppna i morgon. En nödåtgärd. Grekland ska betala 1,6 miljarder euro senast den 30 juni för att kunna få tillgång till 7,2 miljarder euro. Det kommer de aldrig att klara om inte Ryssland hoppar in som joker i leken, men ännu är det inte känt att Grekland har bett om att få pengar av Ryssland. Det vore en ovänlig handling mot EU eftersom relationerna till Ryssland inte är goda. 

Grekland försöker säkert trixa och ljuga sig fram, för att få tillgång till mer pengar, men för EU:s egen skull hoppas jag verkligen att det är slut nu. Ekonomiskt har länderna inom unionen förberett sig för att klara att Grekland hoppar av. Befolkningen på elva miljoner greker är skuldsatt långt över öronen. De har lånat upp dubbla BNP. Redan 2011 var det så att skulden inte kunde betalas. Jonas Sjöstedt (v) tycker att Greklands skulder ska skrivas av. Jo solidaritet krävs enligt Aftonbladet. Och grekerna tycker att Tyskland ska betala skadestånd till dem för andra världskriget. På sisådär 2 500 miljarder kronor.

Varför ska EU hålla ett folk under armarna, som inte vill annat än sko sig? Euron gör att de kan ta med sig sina tillgångar utomlands. De tömmer sina bankkonton. Slutat betala skatt har de redan gjort. De gjorde det när vänstern med partiet Syriza fick makten, för skatt behöver man inte betala då. Allt blir gratis. Vilken härlig mentalitet! Och förresten har Grekland börjat att låna till investeringar av Ryssland. Låt landet vända sig till Putin. Han vill gärna ha mer makt över Grekland. 

Här har jag tidigare skrivit om Grekland. Och här kan ni läsa mer.
22.6.2015
Ja Grekland trixar och har sig. De skickade in nya papper i förmiddags för de hade skickat fel sort till EU. Ja, det tror vi på. EU kommer inte att förhandla i kväll för detta som nu har delgivits är alltför omfattande för att kunna ta ställning till på kort tid. EU:s finansministrar kommer att träffa Grekland senare i veckan. Förhoppningsvis.
25.6.2015
Nu får grekerna inga löner för det finns inga pengar till statsanställda eller till pensionärer. Det är tomt i statskassan helt enkelt. Varje månad betalas det ut ungefär tre miljarder euro i löner och pensioner, men nu saknas drygt en miljard. Grekland borde ha lämnat EU för längesedan eller aldrig fått byta till euro, men nu blir det folket som får betala i evigheter, för att de har levt över sina tillgångar. Samtidigt sägs det att Grekland kan betala det lån på 1,6 miljarder euro, som förfaller nästa tisdag. Det är lånet till IMF, som absolut måste betalas för att Grekland ska få tillgång till ett nytt nödlån på 7,2 miljarder euro. Men så där kan inte ett land hålla på. Det är lyxfällebeteende. Grekland är viktigt för EU bara ur moralisk synvinkel och som en liten del av världen, som grundade vår kultur. Men ekonomiskt står Grekland enbart för ett par procent av EU:s ekonomi. Sveriges BNP per capita ligger nästan dubbelt så högt som Greklands. 
27.6.2015
Grekland ska folkomrösta om stödprogrammet som landet håller på att förhandla fram med EU. Den 5 juli ska det ske. Vad är det här? Folkomröstningar fixar man inte till så där i en handvändning. Det är en administrativ del, som måste till också. Inte något som klaras på en vecka. För övrigt kör Greklands premiärminister Alexis Tsipras med de stora orden: demokrati, jämlikhet, solidaritet och ömsesidig respekt. Det anser han vara EU:s grundläggande principer, vilket betyder att ekonomi har ingenting med detta att göra. Så han vill inte vara utsatt för utpressning eller ultimatum. Det är fortsatt förhalande för att han lovade folket att allt skulle bli så mycket bättre för Grekland, vilket är omöjligt ur ekonomisk synvinkel. De stora orden och egna politikersanningar går bra att föra fram naturligtvis.

I dag klockan 14 inleds det möte, som borde blir det allra sista eftersom vad som beslutas också måste hinna godkännas i demokratisk ordning. Grekland måste fortsätta åtstramningarna och får då 1,8 miljarder för att kunna få ut ännu mer under fem månader. Premiärministern gick till val i vintras på att åtstramningarna skulle upphöra, men EU kräver mer av den sorten. 
15:06
Förhandlingarna med Grekland är över för EU. Nu återstår bara bankrutt om inte landet trollar fram pengar till att betala lånen till IMF. EU stänger helt enkelt dörren nu för Greklands olika krumbukter.
Grekland själv stänger dörren rätt effektivt genom sina olika märkliga åtgärder, varav folkomröstningen är den sista. Regeringen uppmanar folket att rösta nej till EU:s krav. Märkligt ställningstagande i förväg. Vad är då en folkomröstning värd?
20:14
Och DN fattar sent omsider. Likaså SVT. Och Sveriges Radio.
21:28
Bo Inge Andersson på SVT är bara för mycket: "Europa och världen håller andan", får han ur sig. Nej det gör vi inte. Det här har pågått i senaste omgången sedan januari. Dags att fimpa Grekland.
28.6.2015
Frågan är hur länge Europeiska Centralbanken tänker ge grekiska banker nödlån. Tar det också slut nu på tisdag? Då går bankerna snabbt i konkurs. Grekerna har tagit ut miljardbelopp från bankerna den senaste tiden och detta fortsätter. Det skulle i så fall betyda att Grekland tvingas trycka en egen valuta genom en egen centralbank och i praktiken lämna EU. Grekland är redan dömt och har aldrig haft en chans. Premiärministern kan bara låta Ryssland hjälpa till. Det är sista kortet i rockärmen.
11:44
Det ryktas om att Grekland kommer att göra hål i eurosedlarna för att visa att de inte är värda så mycket. Jo hål i ekonomin har det varit länge. Och det skulle betyda att värdet faller med upp till 70 procent mot nu. Staten kan gå bankrutt och ingen längre hålla samman landet. Den sista livlinan, akuta nödhjälpen till bankerna slutar i och med i dag. Har således i praktiken redan upphört. Uppåt 200 miljarder euro har EU lånat ut till Grekland, men nu är det slut.
21:15
Bankerna håller stängt i morgon i Grekland också börsen gör detsamma. Inte någon direkt överraskning.
29.6.2015
Och de håller stängt hela veckan. Greklands ekonomi har fallit med 25 procent senaste fem åren. Arbetslösheten ligger på en fjärdedel av hela befolkningen. Löner och pensioner måste sänkas för att ordna detta ekonomiskt, men det vill inte regeringen. Det finns inte någon Robin-Hood-skatt i EU, som det gör i länder, så att regioner som går dåligt kan få kompensation. Men det tycker Grekland att det ska få göra. Istället har Grekland fått låna pengar, men det går naturligtvis inte i längden. Premiärministern Alexis Tsipras är marxist i Grekland och tycker att allt ska delas lika. Spelar ingen roll vem som har pengarna. Särskilt Tyskland är skyldiga Grekland massor. Tycker han. Allt sedan andra världskriget. Det är fortfarande kommunism mot kapitalism det handlar om. Precis som det har gjort en stor del av 1900-talet. Men så har världen aldrig fungerat. Han sade i parlamentet att Grekland är ett fredligt land, men vet hur det ska kriga. Jo det har varit det enda sättet tidigare i historien att stjäla från andra länder: att kriga. Att ta andras resurser med våld. Men vi håller på att gå över till ett nytt skede i historien, där det inte fungerar så. Ifall nu inte Grekland ansluter sig till Ryssland och detta land laddar för krig igen. Men EU grundades för att det inte skulle bli fler krig i Europa. Mellan ärkefienderna Tyskland och Frankrike. 

Här kan ni läsa fortsättningen om Grekland. Personligen har var och en av oss "lånat" (gett snarare) dem närmare 6 000 kronor. Ge dem inte mer! Kära EU. 

Dansen pågår medan skymningen sänker sig över Grekland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar