måndag 1 juni 2015

Elever får betala stölder

Verksamheten vid Malmös skolor är hotad eftersom det är så många inbrott på skolorna. Sedan i höstas har det stulits för 2,2 miljoner kronor vid skolorna. Det är nästan fyra gånger så mycket som samma period förra året. Värst drabbat är Oxie som ligger i södra Malmö en mil från centrum. Där har datorer för nästan en halv miljon kronor försvunnit. 

Detta drabbar verksamheten och en skolklass fick ställa in de nationella proven sedan alla deras datorer försvunnit. Det finns 670 kameror som filmar dygnet runt vid skolorna. Av dem filmar 126 inomhus, men inbrotten fortsätter ändå. Skolorna har försökt med säkerhetsskåp och att låsa dörrarna utåt på dagarna. Inbrott är inte särskilt högt prioriterat av polisen för misshandel och andra brott riktade direkt mot människor går före. Utredningssituationen vid Malmöpolisen är hårt belastad.

Samtidigt omorganiseras polisen och i syd blir ett stort område som omfattas av Kalmar, Blekinge, Kronoberg och Skåne. Och så är Skåne indelat i fem olika områden och inget område ska prioriteras särskilt. Medborgarnas trygghet är inte det främsta för ibland rycker inte polisen ut på inbrott överhuvudtaget. Politiker känner att de inte har någon makt heller att förändra för polisen är inte underställd dem. De kan bara vädja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar