torsdag 18 juni 2015

Ramadan har börjat

Det innebär att muslimer inte får äta eller dricka mellan 4:23 och klockan 21:59. Denna sedvänja är naturligtvis skapad i ett annat land i en annan tid. I muslimska länder närmare ekvatorn går solen upp vid sjutiden och ned ungefär vid 19-tiden på kvällen. Det är enklare då att avstå från både mat och dryck. Särskilt i ett jordbrukarsamhälle, där allt inte behöver gå särskilt fort och det inte heller behövs skärpta människor. Själv skulle jag inte vilja bli omhändertagen på sjukhus av någon, som varken äter  eller dricker under dagen. 

Det vore helt okej om de gällde en dag eller två och att man dessa dagar skulle göra gott mot andra människor, men att leva så en hel månad tycker jag är överdrivet och inte särskilt välgörande ifall man vill vara god mot andra. Och det kan naturligtvis vara hälsofarligt både för muslimerna själva och andra. Men handlarna gläds enligt SVT, för de får sälja mer mat än annars. Hela nätterna går åt till att äta. Och dricka, samt röka och ha sex kan man tänka, för det får man heller inte ha när solen är uppe. Men i Rinkeby säger muslimerna att fastan gäller 20 timmar per dygn. De måste avstå under så lång tid. Under månaden flyttar sig tiden. Här är tabellen för muslimer i London.

I Kina får dock inte studenter, lärare och statligt anställda i regionen Xinjiang fasta under ramadan. Kina är officiellt ateistiskt och har infört restriktioner för uigurerna, som är muslimer. Skolor i England har förbjudit skolbarn att fasta och berättat om detta för föräldrarna. Detta fastande i en hel månad skulle skada deras hälsa. I Storbritannien finns nästan tre miljoner muslimer. I Sverige uppskattas de till kring 200 000 muslimer. Att ramadan flyttas runt beror av att muslimer går efter en månkalender. Så varje år flyttas fastan elva dagar bakåt. Många flyktingar i exempelvis Irak tvingas nu för andra året i rad avstå från ramadan på grund av bristen på mat och vatten. Så bra att de får äta och dricka det som finns!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar