torsdag 4 juni 2015

Sverige ger u-hjälp till Rumänien

Fast Rumänien är med i EU så kan de inte ta hand om sin egen befolkning. Detta trots att de får bidrag för att göra det från EU. Rumänien lider fortfarande svårt av att ha varit kommunistiskt och kämpar numera med korruption på många nivåer. De har officiellt lägre arbetslöshet än Sverige, men ändå ska Sverige nu ge u-hjälp åt landet. 

I morgon ska Sverige skriva på ett avtal med Rumänien om bistånd när det gäller romers skolgång, kvinnors rättigheter och välfärdstjänster. Det ska bli rådgivning och kunskapsutbyte. Meningen är att det ska bli bättre i Rumänien för romer så att de slipper komma hit och tigga. Rumänien utnyttjar i dag sextio procent av de pengar de har rätt till från EU till detta, men nu ska Sverige gå in bredvid och hjälpa till i ett bilateralt avtal. Dock nämns inte romer i avtalet utan det är till för att hjälpa det fattiga Rumänien i allmänhet.

Det här innebär således att Sverige ger sig in i landets inre affärer och tar över med hjälp av experter och erfarenheter för att ge mer pengar till Rumänien. I landet finns en mycket nedlåtande syn på befolkningen romer och eftersom landet kämpar med korruption så är det svårt att tro att detta ska hjälpa särskilt mycket. Ansvariga ministern Åsa Regnér, som har hand om barn-, äldre- och jämställdhet, fast i Sverige då, menar att hon gärna vill hjälpa till med detta. Det finns dock redan många svenska ideella organisationer, som hjälper Rumänien: Sam-hjälp, Erikshjälpen, Hjärta till hjärta, Frälsningsarmén och Hoppets stjärna är några av dem. Svenska kyrkan jobbar också där. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar