torsdag 17 september 2015

Terrorister köper syriska identiteter

För 25 000 kronor går det att köpa sig en syrisk identitet genom riktiga dokument stulna från Assads regim av militära motståndare. En engelsk reporter köpte dokument av en förfalskare, som skröt om att medlemmar av IS tar sig in i Europa för att bilda terrorceller eller leva fria från tidigare brott. Pappren används också av ekonomiska migranter från andra länder för att ta del av de generösa villkoren i Europas länder för syriska flyktingar. Det tog bara fyra dagar att hitta en förfalskare i Turkiet.

Reportern kunde köpa dessa äkta handlingar - ID-kort, körkort och pass - i Turkiet i en gränsstad till Syrien. Alla handlingar var blanka och reportern fick en ny identitet från en avliden man från Aleppo.  Enligt förfalskaren så använder terrorister dessa papper för att ta sig till Europa och leva bland invånarna tills ett bra tillfälle för terror yppar sig.

Tidigare i år beslagtog den tyska tullen ett stort parti med icke ifyllda syriska pass. I förpackningen fanns både falska och äkta pass. Det är kaoset i Syrien, som har gjort att syrier behöver papper för att gifta sig eller för att fastställa ett barns födelse eller nya pass och i början var det tidigare tjänstemän som hjälpte dem med detta för en slant. Men nu är verksamheten övertagen av kriminella som bara bryr sig om pengar. Mellan en till två procent av de flyende anses i själva verket vara terrorister. Dock anser terrorforskaren Magnus Ranstorp att terrorister inte har något behov av att ta sig in i Europa på detta vis. Han menar att de redan finns här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar